10 saveta kako doživeti 100-tu, iz usta 105-godišnjeg lekara

Veliki japanski lekar Šigeaki Hinohara zaslužan je za dugovečnost Japanaca. Preminuo je nedavno i ostavio nam u nasleđe vredna saznanja.


Želite doživeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Veliki japanski lekar Šigeaki Hinohara, koji je nedavno preminuo u 105. godini života, pokazao je svojim primerom da je to moguće. On je posvetio život postizanju dugovečnosti nacije.

Pomogao je da se uspostave medicinski sistemi zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi saveti za dug, zdrav i kvalitetan život:

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

„Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo s previše pravila kao što su ručak i spavanje“, objašnjava lekar. Najvažnije za vitalnost jeste osećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se – na tome treba poraditi, a ne opterećivati se time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se gojaznosti

Lekar Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma, pa da zbog toga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam je za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za najmanje godinu unapred. Tako se, kako je rekao, veoma radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliko je bio optimista, što je takođe važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate da odete u penziju ako ne želite

„Nakon 65. počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, radim čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla“, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi. 

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje držao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dece u školi, do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu ponekad trajala i po 90 minuta. Govorio je da ga stajanje čini snažnim. 

6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar

Hinohara je smatrao da lekari ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj na ozdravljenje, mnogo veći nego što to misli medicina. 

7. Uvek koristite stepenice i nosite svoje torbe i kese

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na liftove. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da sami nosite svoje torbe. Hinohara je takođe koristio stepenice i uvek je preskakao po jednu. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo. 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je radio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga „Abt Vogler“. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte prirodom.

9. Bol je misteriozan

Najdelotvorniji način da savladate bol jeste kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu nešto drugo ne skrene pažnju. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi – da utope bol u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapeutske pse i ostale životinje, kao i puštati muziku koja će pomoći pacijentima da se nose sa bolovima. 

10. Ne gomilajte materijalne stvari

„Ne trošite život na gomilanje materijalnog – tako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete“, jednostavan je bio Hinohara.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne