11 navika koje loše utiču na bubrege

Oštećenje bubrega se obično ne događa preko noći. To je stalan proces koji se javlja tokom nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, kao što je dijabetes. Ovo su neke od navika koje morate da izbegavate:


Pušač ste

Pušenje veoma negativno utiče na krvni pritisak. Takođe, pušenjem povećavate kardiovaskularne bolesti, jer se povećava broj otkucaja srca, sužavaju krvni sudovi u bubrezima, šteti arterijama, i uzrokuje arteriosklerozu bubrežnih arterija.

Pušenje je smrtonosno za osobe sa dijabetesom, jer povećava šanse da imaju problem sa bubrezima. Takođe, povećava se rizik od gubitka bubrežne funkcije mnogo brže nego kod nepušača. Dobra vest je da, ako ostavite pušenje, znatno smanjujete ove rizike.

Uzdržavate se od odlaska u toalet

Neredovno mokrenje može biti veoma loše za bubrege. U suprotnom, zadržavate sve toksine koje treba izbaciti. Vremenom, to zapravo može dovesti do inkontinencije, kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.

Jedete previše slatkiša i grickalica

Unošenje u organizam previše slatke hrane, grickalica i gaziranih napitaka, može biti loše za bubrege. Kao što je jedna studija potvrdila, konzumiranje previše fruktoze može uticati na porast nivoa mokraćne kiseline i na kraju dovesti do oboljenja. Oni sa dijabetesom su već pod visokim rizikom od razvoja bubrežnih problema. Birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera.

Ne proveravate krvni pritisak

Važno je pratiti svoj krvni pritisak, jer hipertenzija je vodeći uzrok oštećenja bubrega. Konsultujte se sa svojim lekarom oko preporučenog nivoa, redovno proveravajte i preuzmite mere kako bi se smanjio visok krvni pritisak, ukoliko ga imate.

 

 

Uzimate medikamente „na svoju ruku“

Morate se pridržavati uputstva koje vam je vaš lekar dao, nikako ne uzimajte tablete i druge medikamente „na svoju ruku“. Određeni lekovi mogu izazvati oštećenja bubrega ako se uzimaju na pogrešan način ili se  ne prati njihovo dejstvo. Lako dostupni lekovi protiv bolova kao što je aspirin i ibuprofen su loši za bubrege ako se uzimaju redovno ili na dnevnoj bazi. Određeni antibiotici takođe mogu biti štetni.

Izbegavate vežbanje

Vežbanje je odlično za telo i cirkulaciju i može vam pomoći da regulišete krvni pritisak i dijabetes. Takođe, vežbanjem smanjujete težinu i opterećenje kičme. Kao što su studije pokazale, gubitak težine može pozitivno uticati na funkciju bubrega.

Ne hranite se pravilno

Zdrave ishrana ne znači da treba da je jedete samo kada imate problema sa bubrezima.

Ali, ako već imate problema, možete ih poboljšati. Vaš lekar može predložiti dijetu koja sadrži manje kalijuma i fosfora. To znači da tradicionalno "loše" namirnice kao što su beli pirinač, beli hleb i testenina, odjednom postaju dobri za vas!

Jedite mnogo svežeg povrća i voća (pogotovo jabuke, breskve, šargarepu...).

Protein morate konzumirati u umerenim količinama. Biljni i određeni životinjski izvori proteina poput piletine i ribe su lakši za bubrege.

Generalno posmatrano, zdrava hrana je preporučljiva, jer pomaže i u regulaciji telesne težine, dijabetesa i krvnog pritiska. Određene hranjive materije poput magnezijuma i vitamina B6 su dobre za sprečavanje bubrežnog kamenca.

Preterano konzumirate alkohol

Bubrezi pomažu telu da filtrira štetne stvari iz organizma, uključujući i alkohol. Dakle, kada preterujete sa alkoholom, vaši bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može doći do njihovog oštećenja. Alkohol dovodi do dehidratacije, a višak nivoa alkohola u vašem telu može uzrokovati da organi ne budu dovoljno hidrirani i ugroziti njihov rad. Alkohol je, takođe, uzrok bolesti jetre, što zauzvrat ometa regulaciju protoka krvi u bubrezima.

Preterano konzumirate so

Visok nivo natrijuma u vašoj prehrani, bilo u obliku soli u vašoj kuhinji ili češće preko skrivenih izvora, je veoma problematičan, pogotovo ako imate sklonosti ka hipertenziji. Mnoge grickalice, većina brze hrane, konzervirana hrana i upakovane  namirnice, sadrže velike količine natrijuma, pa ih treba smanjiti. Odlučite se za sveže rezano voće, povrće, orahe, ili domaće grickalice. Ograničite unos natrijuma na oko 2300 mg dnevno.

Ne pijete dovoljno vode

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidracija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne