3 načina kako da prestanete da jedete na nervnoj bazi

Stojite pored frižidera, nervozni zbog nečega što se dogodilo na poslu u potrazi za kutijom sladoleda kako biste “ohladili glavu”. Sedite na kauču i bezumno grickate čips nakon svađe sa voljenom osobom. Sve ovo su primeri jedenja na nervnoj bazi.


Mnoge negativne emocije, uključujući bes i tugu mogu da izazovu loše navike u ishrani, koje mogu da budu veoma opasne po vaše zdravlje. Loš dan na poslu ili rasprava sa prijateljem su kratkoročni problemi. Ali prejedanje na nervnoj bazi može doći iz hroničnih problema. Ovo uključuje hronični stres, dugoročni bes, depresiju i druge brige. Ako se ovo odnosi na vas, pitajte lekara da li ćete imati koristi od savetovanja, lekova, upravljanje stresom, vežbanja i drugih tehnika.

U svakom slučaju treba da otkrijete uzrok svojih emotivnih problema i pokušate da ga rešite. Mi ćemo vam samo pomoći oko toga kako da smanjite i kontrolišete prekomernu ishranu nastalu iz emotivnih razloga.

1. Zapitajte se zašto jedete

Na putu do frižidera ,postavite sebi pitanje: "Da li sam stvarno gladan/gladna?" Postavljanjem sebi ovog pitanja, prepoznaćete svoju motivaciju. U najboljem slučaju, možete odlučiti da niste gladni i odustati. U drugim prilikama, ovakvo pitanje pomoćiće vam u boljem izboru hrane.

2. Zamena za vaše najgore grickalice

Ako nemate ogromnu kesu masnog čipsa na dohvat ruke, nećete ga ni pojesti. To je dobro, jer prejedanje obrađenim grickalicama može podići vaš nivo hormona stresa kortizola.

Ako vam treba slana užina, umesto kokica uzmite žitarice. Dobićete važan izvor dobrog osećaja hormona serotonina. Dobićete i antioksidanse za jačanje imunog sistema.

Ako stres, bes ili tuga “potraže” slatkiše, zapamtite ovo: slatkiši i prerađena hrana mogu izazvati ozbiljne probleme srca i krvnih sudova, kao i određene mentalne probleme, uključujući i simptome depresije.

Kao alternativu svog omiljenog slatkiša, kolača ili pite, pokušajte sa činijom slatkog voća, bilo kod kuće ili na poslu.

3. Odaberite namirnice koje se bore protiv stresa

Da li ste se ikada zapitali zašto ljudi nude vruć čaj u stresnim situacijama? Ispostavilo se da ima vise od umirujućeg dejstva. Čaj često sadrži korisne antioksidante. I zeleni čaj i beli čaj sadrže amino kiselinu koja se zove L-Teanin koja može da pomogne smanjenju nivoa stresa.

Lista sličnih namirnica se nastavlja: crna čokolada ( bar 70 odsto kakao ), integralne žitarice , orasi, mahunarke i voće i povrće svi imaju svoju ulogu u održavanju zdravog uma. Ključ je jesti namirnice koje pomažu u borbi protiv stresa i izbegavanje prerađene hrane koja može učiniti da se osećati još gore.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne