4 DOKAZANA NAČINA DA POBOLJŠATE PAMĆENJE

Puno je razloga zbog kojih imamo problema sa pamćenjem, a najviše njih vezuju se genetske predispozicije i starenje. Ali pamćenje se uvek može poboljšati. Nije potrebno da vezujete konac oko prsta da biste se nečeg setili, pogledajte kako možete trajno da poboljšate pamćenje na naučno dokazane načine:


  1. Vežbajte- Redovna fizička aktivnost veoma dobro utiče na pamćenje. Pogotovo kod osoba starijih od 50 godina, kod kojih su promene vidne već nakon 6 nedelja redovnog vežbanja.
  2. Oslobodite se “šlaufa” oko stomaka- Preterana telesna težina između ostalog ugrožava i vašu memoriju, ali posebno se ističe nagomilano salo u predelu oko stomaka. Zbog njega jetra nema prostora da skladišti  PPARalfa proteine koje onda prosleđuje u druge organe, pogotovo u mozak u kome oni izazivaju demenciju.
  3. Igrajte mozgalice- Razne igre memorije poboljšavaju pamćenje mnogo više nego inteligenciju. Iskoristite slobodno vreme za enigmatske zanimacije i bolje ćete se sećati.
  4. Smanjite unost  alkohola- Ovo se posebno odnosi na muškarce za koje je dokazano da im preterani unos alkohola mnogo više izaziva demenciju nego ženama.
Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne