4 NAČINA KAKO DA IZBEGNETE NEPRIJATAN MIRIS STOPALA

Iako tokom leta nosimo uglavnom šortseve i majice, mnogi od nas moraju da nose zatvorenu obuću, što dovodi do problema sa neprijatnim mirisima. 


Zatvorena obuća i visoke temperature uzrokoju neprijatan miris stopala, čak i infekcija kao što je  atletsko stopalo . Do neprijatnog mirisa i infekcije dolazi kada bakterije koje žive na vašoj koži dođu u kontakt sa znojem. Ovo sporedno stvara kiseline koje su neprijatnog mirisa.

Bakterije i gljivice vole toplotu, vlagu i mrak pa su vaše cipele odlično mesto za njihovo nastanjenje.

 

Evo nekih saveta o tome kako da sprečite neprijatne mirise svojih stopala:

 

Pranje nogu

 

Temeljno čišćenje noge je više nego brzo ispiranje tušem. Preporučljivo je prati noge u mešavini od vode I sirćeta

Kombinujte 2 količine tople vode  sa 1 količinom sirćeta u velikoj posudi ili kadi. Potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedeljno. Sve jedno je da li koristite alkoholno ili jabukovo sirće. Sirće čini vašu kosu negostoljubivom za bakterije.Jedna napomena – ne koristiti ovu mešavinu ukoliko imate otvorene rane ili ogrebotine .

 

 

Redovno sušenje stopala

 

Nemojte zanemarivati brisanje nogu nakon kupanja, potapanja ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage , tako da je važno imati suva stopala, cipele i čarape.

 

Ako se vaša stopala znoje u toku dana, obavezno nosite rezervne čarape koje ćete presvući u toku pause za ručak ili nakon treninga.

 

 

Možete pomoći da vam noge ostanu suve izborom čarapa od pamuka. I izborom obuće od prirodnih materijala kao što su pamuk ili koža. Ovi prirodni materijali omogućavaju da vlaga ispari.

 

Dezinfekcija obuće

 

Da li su vam cipele okružene oblakom neprijatnog mirisa čak I kada ih ne nosite. Ne morate da ih bacite. Sprej za dezinfekciju za opštu namenu, koji koristite u kuhinji može da vam pomogne u borbi protiv jakog  mirisa iz vaših cipela . Potražite u kuhinji sprej koji sadrži etanol i druge sastojke koji ubijaju bakterije .

Uzmite uložak iz cipele , navlažite uložak , i ostavite ga da se osuši 24 sata .

 

Koristite puder

 

Ako primetite da se vaša stopala znoje , možete probati sa bebi puderom. Zvući smešno ali I malo kukuruznog brašna u cipelama može da sđreči prekomerno znojenje.

 

Ukoliko vam ništa od navedenih saveta ne pomogne u borbi protiv neprijatnih mirisa, obratite se svom lekaru za njegovu preporuku lekova I masti.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne