4 VRSTE NAMIRNICA KOJE SMANJUJU RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA

Slučajevi kancera debelog creva i rektuma su u porastu među osobama ispod 50 godina starosti, grupe koja koja do sada nije bila previše rizična za ovu bolest. Prema nedavnoj studiji, stopa obolenja među mlađima se povećala za više od 11% u periodu između 2004. i 2014. godine. Iako ukupan broj mladih ljudi sa ovom bolešću ostaje mali u poređenju sa starijim osobama, kod mladih se često ova bolest kasno dijagnostikuje, što zahteva agresivniji tretman. Samim tim, prognoze za mnoge mlade ljude su gore, jer se kasno dijagnostikuje rak.


Stručnjaci smatraju da nema jasnog razloga za ovu pojavu.

Smatra se da se trećina slučajeva može pripisati genetskoj predispoziciji ili porodičnoj istoriji bolesti. Za preostale dve trećine, nije jasan uzrok.

Stručnjaci, međutim, ukazuju na promene u ishrani tokom poslednjih nekoliko decenija, kao moguće objašnjenje.

Zato je važno da jedemo što više namirnica koje smanjuju rizik od pojave raka deelog creva:

Namirnice bogate vlaknima

Hrana bogata vlaknima je veoma važna, jer glatko prolazi kroz creva i smanjuje rizik od polipa u razvoju. Hrana sa visokom koncentracijom vlakana, kao što su integralne žitarice, smeđi pirinač, i crni pasulj su veoma korisni.

Antioksidanti

Namirnice bogate antioksidantima su dobar izbor za odbranu od bilo koje vrste kancerogenih ćelija. Namirnice kao što su spanać, kelj, brokoli, i šargarepa su idealni izvbor koji možete napraviti.

Začini

Začini deluju anti-inflamatorno I uništavaju ćelije raka debelog creva. Začinite hranu belim lukom, kurkumom, i origanom, za eksploziju ukusa i borbu protiv raka.

Probiotici

Probiotici stimulišu creva i obezbeđuju dobre bakterije za održavanje zdravog okruženja u crevima. Unesite krastavce, tamnu čokoladu, i jabukovo sirće u ishranu, kako biste postigli dodatne pogodnosti.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne