5 SAVETA KAKO DA VAM MOZAK RADI BRŽE

Svako bi voleo da razmišlja brže i efikasnije, da bolje zaključuje i da ima bolju memoriju. Ali to nije lako. Međutim, ako radite na tome i ako znate šta treba daradite, vaš mozak će relativno brzo početi da  radi super-brzo. Evo 5 saveta kako da ubrazate i poboljšate rad mozga:


 

1. IZBACITE NEGATIVNE MISLI- Sve one tragične vesti kojima smo svakodnevno izloženi kroz medije, ali i svi strahovi koji nas prate, sve nesigurnosti, loše utiču na rad mozga. Razmišljajte pozitivno, pronalazite dobro u ljudima i situacijama i mozak će vam biti zahvalan na tome.

2. TRENIRAJTE PAMĆENJE- Mozak je kao i svaki drugi mišić. Što ga više vežbate, bolje će da radi. Zato se trudite da svakog dana zapamtite po nekoliko imena ljudi, važnih istorijskih događaja, geografskih pojmova i sl. Tako ćete ozbiljno ojačati taj mišić u vašoj glavi.

3. PIJTE KAFU- Po najnovijim istraživanjima sa Harvarda, kofein zaista pomaže da kratkoročno razmišljate bolje i efikasnije, ali i na duže staze utiče na bolji rad mozga.

4. BUDITE FIZČKI AKTIVNI-  Ne kaže se za džabe U zdravom telu, zdrav duh. Redovnim vežbanjem pojačavate cirkulaciju u organizmu i samim tim krv brže teče kroz mozak, što dovodi do lučenja endorfina koji oslobođa stresa i omogućava bolju koncentraciju i energiju.

5. SPAVAJTE DOVOLJNO- I konačno, san je krucijalan za bolji rad mozga, jer baš dok spavate mozak sortira sve informcije u glavi i prebacuje one bitne iz kratkotrajne memorije u trajnu.  

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne