Pet zdravih namirnica za koje ste mislili da nisu zdrave

Postoji mnogo namirnica koje vam pomažu da smanjite stres, sprečavaju bolesti srca i smanjuju rizik od kancera. Nažalost, neke od njih etiketirane su kao "loše za vaše zdravlje" i sada je veoma teško razbiti te predrasude - čak i kada nove studije pokažu suprotno prethodnim tvrdnjama.

Evo 5 namirnica za koje treba razmotriti vraćanje natrag u vašu ishranu.


JAJA

Staro razmišljanje: Jaja će podići nivo holesterola i šanse za razvoj srčanih oboljenja.

Novo razmišljanje: Jaja su puna antioksidanata, proteina i hranljivih materija od vitalnog značaja za dobro zdravlje. Na primer, 2011. studija je pokazala da redovno unošenje jaja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka zbog visokog sadržaja antioksidansa. Dodatne studije su pokazale da jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Kao i sa svim dobrim stvarima, ipak, samo budite umereni u konzumaciji jaja, posebno žumanaca.

ORASI

Staro razmišljanje: Orasi goje.

Novo razmišljanje: Svaka hrana kada se konzumira u prevelikim količinama će izazvati porast telesne težine. Proteini i zdrave masti koji se nalaze u orasima mogu, zapravo, pomoći da izgubite težinu. Pored gubitka težine, konzumacija oraha povezana je u nekoliko studija sa smanjenjem rizika od srčanog i moždanog udara. Orasi, takođe sadrže omega-3 masti, koji su veoma zdravi za srce.

ČOKOLADA

Staro razmišljanje: To je slatka poslastica, tako da mora da bude loša.

Novo razmišljanje: Staro razmišljanje se odnosi na čokoladu sa puno dodataka šećera. Međutim, crna čokolada, koja sadrži najmanje 70 posto kakaa, je puna flavonoida, istim korisnim jedinjenjima koji se nalaze u bobicama, crvenom vinu i čaju. Unošenjem 30 grama crne čokolade dnevno je dokazano da se smanjuje rizik za bolesti srca, kao i smanjenje stresa.

KROMPIR

Staro razmišljanje: Krompir goji.

Novo razmišljanje: Krompir može igrati ulogu u smanjenju rizika od tihih ubica. Studija iz 2012. je pokazala da crveni krompir pomaže u  smanjenju krvnog pritiska kod hipertenzivnih, gojaznih osoba bez dobijanja na težini. Osim toga, krompir je prirodno bogat vlaknima i praktično nema masti. Dakle, krompir je pun hranljivih sastojaka, ali je problem onо što se jede uz krompir-pavlaka, slanina, puter,sir.... Bolje se odlučite za sveže povrće umesto toga.

SOJA

Staro razmišljanje: Soja povećava rizik od bolesti.

Novo razmišljanje: Mnogi problemi su povezani sa visoko prerađenom sojom, ali brojne studije su demonstrirale prednosti povezane sa ovom mahunarkom. Izdvajamo, smanjenje opasnosti od raka dojke, prostate i debelog creva i poboljšanje zdravlja srca.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne