6 činjenica o uticaju šećera na mozak i telo

Svi znamo šta šećer čini našem struku. Međutim, nove studije pokazuju njegov loš uticaj i na mozak. Kako se ispostavilo, šećer nije tako sladak. Pored toga što izaziva gojaznost i dijabetes, šećer je povezan sa brojem abnormalnih moždanih funkcija, uključujući slabu memoriju i kognitivne aktivnosti. Evo šta treba da znate da biste spreči preteran unos šećera.


Nisu svi šećeri loši

Naša tela većinu hrane koju jedemo pretvaraju u šećer. Dobri šećer, ili glukoza, dolazi iz ugljenih hidrata kao što su hleb i testenina. Oni su goriva za ćelije našeg tela, uključujući i mozak. Druga vrsta šećera je fruktoza. Kada se unese u voću i povrću, fruktoza je bezopasna, ali kada se konzumira u hrani kao što su bezalkoholna pića, i gotovo sva prerađena hrana, kao što su začini i brza hrana, fruktoza može biti štetna za naše zdravlje.

Od šećera koža stari

Ne možemo za sve kriviti sunce. Previše šećera razgrađuje kolagen i elastin u koži, koji čuva ćelije. Što je još gore, nema šanse izlečiti štetu prevremeno formiranih bora. Jedini način je svesti unos šećera na minimum ili ga eliminisati u potpunosti.

Šećer stvara zavisnost

Potreban je samo jedan zalogaj šećera da stimuliše mozak da oslobodi dopamin, prirodnu hemikaliju u mozgu koja pokreće naše želje i motive. To je isti hemijski sastav koji izaziva alkoholičare i narkomane. Učesnici jedne medicinske studije koji su jeli hranu sa fruktozom u odnosu na one koji su konzumiralihranu sa glukozom, osećali su veću glad.

Šećer neutrališe naše "senzore" za prejedanje

Tek nedavno su istraživači otkrili da preterana potrošnja šećera utrne senzor u mozgu koji sprečava prejedanje. Kada naš mozak ne oslobađa hormone da signalizira da smo siti, ogromne su šanse da nastavljamo sa hranom i tako preterujemo.

Šećer smanjuje naš BDNF faktor

Naš neurotrofni moždani faktor (BDNF) pomaže mozgu sa učenjem i formiranje novih uspomena. Kada je nizak naš nivo BDNF, usporavamo i ne možemo da primimo nove informacije. Naša memorija se smanjuje. Neka istraživanja su čak otkrila vezu između niskog faktora BDNF i Alchajmerove bolesti, depresije i demencije.

“Skidanje” sa šećera zaista postoji”

Eliminisanje šećera iz ishrane može izazvati iste reakcije kao odvikavanje od droge. 

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne