7 činjenica o plastičnoj hirurgiji koje verovatno niste znali

Estetska hirurgija je specijalizovana grana medicie sa fokusom na menjanje facijalnih i telesnih karakteristika. Prvobitno je ova vrsta hirurgije bila zahtevana iskljušivo u slučajevima ozbiljnih povreda i oštećena koja su značajno pogoršavali fizički izgled. Međutim, sa napretkom tehnologija, metoda i medicinskih tehnika, estetska hirurgija je postala dostupnija sa manjim rizicima što je dovelo do sve većeg broja ljudi koji se odlučuje za ovaj vid hirurških zahvata radi većeg samopouzdanja.


U današnje vreme, estetska hirurgija je postala naširoko prihvaćena praksa u društvu s obzirom da je postala povoljnija nego ikad, dok su poznate i javne ličnosti doprineli njenoj popularnosti.

Stoga, izdvojili smo neke od majne poznatih činjenica o estetksoj hirurgiji:

1. Rimski vojnici su se podrvrgavali hirurškim tretmanima

U doba starog Rima, ožiljci zadobijeni u ratnim borbama su bili nepoželjni jer je važilo mišljenje da su  dokaz rana koje je vojnik zadobio neprijateljskim udarcem dok je bežao sa bojnog polja. Zbog toga su se rimski vojnici koju su se vratili iz ratovanja podvgavali estetskim zahvatima kako bi uklonili stigmu.

2. Uvećanje grudi

Prvo uvećanje grudi nije bilo iz estetskih razloga. Nemačka pevačica koja je prva prošla kroz ovu  proceduru je originalno prolazila kroz zahvat uklanjanja masnog tkiva koje je odmah zatim implementirano u gurid glumice.

3. Operacije nosa potiču iz davne, davne prošlosti

Prva dokumentovana estetska operacija nosa datira iz 600 godine p.n.e. i izvedena je u Indiji. Za rekontrukciju oštećenog tkiva i formiranje oblika nosa korišćena je koža pacijenta sa drugih delova tela.

4. Stari Egipćani su izvodili estetske operacije na upokojenima

Jos jedna od interesantnih činjenica je  da su prvi estetsko-hirurški zahtevi izvedeni na upokojenima. Stari Egipćani su verovali da će posle smrti osoba izgledati isto kao i za života, ili čak lepše. Iz tog razloga su izvodili različite složene zahvate da bi istakli već postojeće crte lice kako bi ih na taj način i  voljeni lakše prepoznali kada se onovo sretnu.

5. Tehnološke inovacije su drastično uticale na razvoj estetske hirurgije

Nparedovanje nauke i sve inovativnije tehnologije su dovela do velikih promena u hirurgiji uopšteno. Danas estetska hirurgija koristi zahvate, materijale i opermu koja obezbeđuje bezbolne procedure sa velikom brzinom oporavka i nastavljanja sa uobičajenim aktivnostima.

6. Sve je više muškaraca koji se podvrgavaju estetskim procedurama

Iako je procenat žena u populaciji koja je prošla kroz ruke stručnjaka za estetku hirurgiju i dalje velik, udeo muškaraca je godinama unazad pratio trend rasta od čak 50 %, dok statitistika nastavlja da raste iz dana u dan.

7. Koje su dve najpopularnije kozmetičke procedure?

 Dva najučestalija zahvata u estetskoj hirurgiji su uvećanje grudi i korekcija nosa (rinoplastika). Svakako da ovo ne iznenađuje imajući u vidu da su grudi i nos pripadaju najprominentnijim telesnim regijama. Veliki broj žena se oprdeljuje za prirodno uvećanje grudi i nehiruršku rinoplastiku koje se izvode pomoću injektibilnih ispuna (procedure koje je 2002. prvi primenio dr. Aleksandar Ritvin).

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne