Akne: na koje načine alkoholna pića utiču na vašu kožu

Određene životne navike mogu učiniti da ste ranjiviji za razvoj akni, posebno ukoliko imate kožu podložnu aknama.


Alkoholna pića ne uzrokuju akne direktno. Međutim, konzumacija alkohola može uticati na određene telesne sisteme, kao što su nivoi određenih hormona koji utiču na njihov razvoj. Same akne su izazvane bakterijama, upalom i zapušenim porama usled preteranog lučenja sebuma i neefikasnog uklanjanja mrtvih ćelija kože.

Alkohol i imuni sistem

Vaš imunološki sistem je snažna sila u borbi protiv štetnih bakterija i virusa. Alkohol može smanjiti broj ćelija imunog sistema , pa čak i uništiti ih. Ovo može učiniti da vaše telo postane podložnije infekcijama.

Primera radi:  Propionibacterium acnes je bakterija za koju je poznato da izaziva ciste i pustule. Iako P. acnes može inficirati vašu kožu u bilo kom trenutku, sigurno je da ćete biti podložniji infekcijama kada je vaš imunološki sistem potisnut.

Alkohol i sistem hormona

Interesantnom se pokazala manja studija koja došla do rezultata da alkohol u malim dozama može povećati nivo testosterona kod muskaraca. Takođe, još jedna manja studija je objavila rezultate koji pokazuju da unos manjih količina alkohola povećava nivo testosterona i kod žena, zajedno sa nivoom hormona estradiola (forma estrogena).

Povećan nivo hormona dovodi do povećanog aktivnosti uljnih žlezda, što za rezultat ima i veće lučenje sebuma, odnosno masniju kožu. Jasno je da ovo vodi ka većem riziku od zapušenih pora što je preduslov za stvaranje akni.

Alkohol dovodi do dehidratacija

Poznato je koliko je hidratacija važna za balansirano funkcionisanje. Kada je vaša koža ispravno hidrirana, ona je u stanju da balansira prirodna ulja i lako se otarasi kako mrtvih ćelija kože tako i toksina.

S obzirom da je alkohol diuretik (povećava produkciju urina u vašem telu, odnosno vodi ka izbacivanju viška vode i soli), ukoliko ne konzumirate vodu dok pijete alkohol, neminovno je da ćete ostati dehidrirani, a vaša koža suva. U ovom slučaju uljne žlezde proizvode više sebuma kako bi nadoknadile gubitak vode čime se povećava i rizik od nastanka akni.

Uticaj rada jetre na vašu kožu

Svima je poznato da je jetre organ prevashodno zadužen za uklanjanje toksina iz tela, toksina poput samog alkohola. Ukoliko njegov unos premašuje  kapacitet koji ovaj organ poseduje, dolazi do nakupljanja alkohola. Jedan od načina na koji se telo „dovija“ kako bi izbacilo neobrađene toksine jeste transportovanje do kože pri čemu se povećava rizik od nastanka bolnih akni.

Vrste alkoholnih pića i njihov uticaj na kožu

Bistra žestoka pića

Bistra žestoka pića (džin, votka) često imaju malu energetsku vrednost i nisku koncentraciju kongenera. Kongeneri su jedinjenja proizvedene tokom fermentacije alkohola. Što je njihova koncentracija manja, manje je verovatno da ćete razviti mamurluk. Međutim, velika koncentracija bistre žestine svakako vodi ka dehidrataciji i upalnim procesima na koži.

Tamna žestoka pića

Tamna žestoka pića sadrže velike količine kongenera. Iako ova jedinjenja poboljšavaju ukus alkohola, oni takođe povećavaju rizik od simptoma mamurluka kao što je dehidracija. Tamna žestoma takođe može povećati nivo šećera ukrvi, a sa njim i rizik od ostalih telesnih upala pored upale kože.

Pivo

Pivo sadrži kongener koji se zove furfural. Furfural je inhibitor kvasca dodan tokom procesa fermentacije kako bi se sama fermentacija vodila u željenom smeru. Kao i ostala alkoholna pića, pivo može doprineti zapaljenju i dehidraciji zbog specifičnog kongenera koji sadrži.

Vina

Belo vino možda ne izaziva mamurluk ozbiljan koliko i crveno, ali prekomerna konzumacija i dalje vodi ka dehidrataciji kože i povećanju opšteg zapaljenja. Ovo delimično proizilazi i iz kongenera koji se zovu tanini. Sa druge strane, crveno vino ne samo da je obilato taninima već ima i vazodilatorni efekat na krvne sudove (proširenje krvnih sudova) koji vodi ka inflamaciji kože.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne