Centar za gastroskopiju i kolonoskopiju

Dijagnostičke endoskopske procedure (ezofagoskopija, gastroskopija, duodenoskopija, kolonoskopija, anoskopija) danas su “zlatni standard” u dijagnostici oboljenja probavnog trakta. Ove procedure pružaju široke mogućnosti za vizuelizaciju sluzokože organa za varenje, uočavanja patoloških promena (čir, polipi, upalne bolesti, tumori) i uzimanje uzoraka za patohistološku analizu. Pored toga, ove procedure se koriste i u terapijske svrhe kao što je zaustavljanje krvarenja iz čira želuca ili dvanaestopalačnog creva, uklanjanje polipa na debelom crevu i dr.


U današnje vreme ove procedure se vrlo često koriste u okviru preventivnih programa usmerenih ka ranoj detekciji tumora probavnog trakta ili prevenciji njihove pojave putem uklanjanja polipa debelog creva. Uz adekvatnu pripremu bolesnika, odgovarajuću opremu i obučen stručni kadar, endoskopske procedure spadaju u intervencije malog rizika za zdravlje ljudi, a imaju ogroman doprinos u ranom otkrivanju maligniteta organa za varenje.

Endoskopske procedure u Centru za endoskopije Poliklinike InterTim izvode Prof. dr Radoje Doder i Doc. dr Nenad Perišić, gastroenterolozi Vojnomedicinske akademije, a u timu se nalaze i anasteziolozi Prim. dr Zoran Lukić i dr Ivo Udovičić, takođe iz Vojnomedicinske akademije kao i medicinski tehničari i anestetičari specijalizovani za izvođenje ovih procedura.

Endoskopske procedure se izvode na najsavremenijoj opremi - video-endoskop marke “Olimpus”. Video procesor omogućava mnogo jasniju vizuelizaciju patoloških promena u odnosu na klasične endoskopske instrumente. Endoskopske procedure se, u skladu sa željom pacijenta, izvode u lokalnoj anesteziji ili sedoanalgeziji (bezbolna procedura).

 

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne