Depresija

Reč "depresija" se koristi da opiše stanje generalnog neraspoloženja, nemotivisanosti i gubitka interesa ali isto tako i da opiše stanje bolesti tj. prave kliničke depresije. Nije uvek lako napraviti ovu razliku, posebno ne laicima, između nekoga ko se samo oseča neraspoloženim i nekoga ko zaista boluje od kliničke depresije koja traje i ozbiljno utiče na njegovo svakodnevno funkcionisanje.


Depresija je vrlo česta bolest; smatra se da se 1 od 5 osoba u nekom delu svog života razboli od depresije. Na sreču, ova bolest je izlečiva te se preporućuje da se bolesnici sa ovakvim simptomima što pre obrate specijalistima za pomoć.

Depresija je česta bolest u opštoj populaciji. Iako se može pojaviti u bilo kom uzrastu predominantno se javlja u žena u 20-tim i 30-tim godinama.

Znaci i simptomi depresije

Prominentni simptomi su neraspoloženje, gubitak samopouzdanja, osečanje bezvrednosti, beznadežnosti i bezpomoćnosti, umor, nezainteresovanost, gubitak koncentracije, pamćenja, poremećaj spavanja, problemi u donošenju odluka. Nekada se mogu javiti i bolovi (u stomaku, zglobovima i mišičima, glavobolja). Kada ovakva stanja traju duže od 2 nedelje postavlja se dijagnoza kliničke depresije.

Ljudi koji ispoljavaju ovakve simptome najčešće su ih svesni. Lekar specijalista uzima detaljnu istoriju bolesti i obavlja detaljan internistički pregled kako bi isključio bilo koje organsko oboljenje. Preporučuju se i određene krvne analize.

Uzroci depresije

Uzrok depresije je i dalje nejasan ali je utvrdjeno da pozitivna porodična anamneza i traumatski događaji mogu prouzrokovati ovu bolest. Depresija je takođe česta pojava nakon porođaja kao posledica hormonalnih varijacija.

Komplikacije

Depresija može dovesti do veoma teškog stanja koje ne zahvata samo obolelog već i njegovu porodicu. Šta više, ova bolest značajno utiče na sveukupno funkcionisanje i vrlo ozbiljno narušava lični i porodični život kao i radnu sposobnost obolelog. Ponekad teški oblici depresije mogu rezultirati i samoubistvom.

Lečenje

U većini slučajeva depresija ima dobru prognozu. Leči se kombinacijom lekova (antidepresiva) i psihološkom terapijom (psihoterapijom). Najvažnije je da se ovi lekovi  uzimaju redovno i dovoljno dugo, onoliko koliko to lekar preporuči. Prvi pozitivni efekti ovih lekova se obično osete vec nakon 2 nedelje od početka uzimanja ali je neophodno nastaviti sa njihovim uzimanjem i po prestanku simptoma depresije upravo zbog toga da bi se sprovelo adekvatno lečenje i sprečila pojava novih depresivnih epizoda. Psihoterapija takodje ima veoma važnu ulogu. U kombinaciji sa antidepresivima definitivno dovodi do oporavka.

Takođe je veoma važno sprovesti psihoedukaciju obolelog kako bi on/ona mogli da se aktivno uključe u terapijski proces. Zdrav način života, pravilna ishrana i redovno vežbanje su isto tako veoma važni faktori oporavka.  

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne