DIJETA ZA GASTRITIS

Da li često osećate bol, žgaravicu, osećaj težine u želucu?


Da li često osećate bol, žgaravicu, osećaj težine u želucu?

Gastritis je upala želudačne sluznice, koja često nastaje usled upotrebe nesteroidnih protivupalnih lekova (antireumatici, brufen, lekovi protiv bolova i upala), ali i kod svih onih koji duže vremena upotrebljavaju više lekova. Da bi se smanjili štetni efekti uzimanja lekova njih treba uzimati posle jela ili tokom jela.

Međutim, vrlo često javljaju se i slučajevi obolevanja od gastritisa usled infekcije bakterijom Helicobacter pilori. Tako da je najbolje u slučaju pojave bolova u želucu potražiti pomoć i savet lekara.

Hrana koja je dobra za gastritis

Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Međutim, nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselo mlečne proizvode, jer im to izaziva kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.

Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Izbegavati grickanje među obrocima.

Idealno bi bilo da osoba posti na vegetarijanskoj hrani, a ove namirnice se preporučuju:

Ananas, Artičoka, Badem, Bakalar, Banana, Belo meso, Cvekla, Djumbir, Fermentisani mlečni proizvodi,  Ječmena kafa (Cikorija), Kopriva, Krompir, Kupusnjače, Lisnato zeleno povrće, Maslinovo ulje, Palenta, Plava riba, Radič, Soja, Sočivo, Sveži kravlji sir, Testenina, Tofu sir (Sojin sir),     Voda (Prolom voda, kišnica, meke vode), Špargla, čaj od Belog sleza, kičice, slatkog korena.

Izbegavati sledeće namirnice:

Agrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), Alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), Čokolada, Crni hleb, Grickalice, Jagoda, Školjke kamenice, Kafa, Kocka za supu, Koncentrat paradajza, Kečap, Loj i mast, Med, Mladi luk, Sirće, Paprika, Voćni sokovi.

Suština ishrane kod gastritisa je da se pruži prilika sluznici želuca da se oporavi i regeneriše. Treba napomenuti da je proces saniranja sluznice želuca dugotrajan i da traje par meseci, pa treba biti pažljiv i uporan.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne