DR RAJKO HRVAČEVIĆ O URINARNIM INFEKCIJAMA: Pesak i kamenje su magnet za bakterije


DR RAJKO HRVAČEVIĆ O URINARNIM INFEKCIJAMA: Pesak i kamenje su magnet za bakterije

Pojačan unos tečnosti dovodi do smanjenja koncentracije klica u urinu. Umanjićete za 50% rizik od nastanka "kamenoloma", bubrežnih oboljenja, raka mokraćne bešike, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska...

Često možemo da čujemo kako je nedovoljan unos tečnosti udružen s nastankom urinarnih infekcija. Ispiranje sluznice mokraćnih kanala i smanjenje gustine i kiselosti urina svakako su više nego dobrodošli, dnevno treba da uzimamo bar dva litra vode (20% dobijamo iz hrane). U velikoj meri ćemo sprečiti neprijatnosti kojima nas izlažu ova ponekad dugotrajna oboljenja.
Smanjenje lepljenja (adhezija) dosadnih i opasnih bakterija na sluznice urinarnog trakta možemo da postignemo i ishranom sa manje soli i belančevina životinjskog porekla, uz održavanje adekvatne telesne težine i besprekorne higijene. Zašto je sve to važno, koliko su i ove stavke odgovorne za stvaranje peska i kamenaca koji dodatno oštećuju sluzokožu i navlače bakterije i kako izbeći probleme, specijalno za čitaoce Lene govori prof. dr sc. med Rajko Hrvačević, specijalista interne medicine i supspecijalista nefrologije.

foto: Kurir

Napadaju nas udruženo.
- Da, a kamen posebno oštećuje sluzokožu i uništava prirodne barijere, pa su infekcije urinarnog trakta i bubrega češće, brže se razvijaju i teže su.

Koliko nam se kotrlja kamenje?
- Prisustvo kamena u bubregu - nefrolitijaza bolest je koja se javlja kod oko 10% opšte populacije i tri puta je češća kod muškaraca nego kod žena. Bolest se češće javlja u nekim područjima zemlje, što se povezuje s kvalitetom vode i načinom ishrane. Verovatnoća da se kamen ponovo javi kod iste osobe kreće se od 50-70%, a njega sustižu i infekcije.

Kako nastaju?
- Različitog su hemijskog sastava, najčešće od soli kalcijuma (oksalat, fosfat, karbonat), ređe od urata, struivita i cistina. Nastaju kada je pojačano izlučivanje minerala putem mokraće (kalcijum, fosfor, oksalati, cistin, mokraćna kiselina) ili kada se naruši ravnoteža između koncentracije ovih minerala i inhibitora njihove kristalizacije u mokraći (Mg, citrat, pirofosfat i glikozaminoglikan), odnosno kada je njihova koncentracija pojačana zbog manjeg unosa tečnosti.

Koliko su bakterije krive?
- Zastoj mokraće zbog postojanja kamena je idealan za njih. Bakterijske infekcije mokraćnog trakta su posebno uzrokovane klicom proteusom. Pomažu stvaranju kamena, a kada pesak i kamenje počnu da stružu kanale - onda se lepe i druge!

Gde grešimo?
- Uzimamo nedovoljno vode, a greška koju pacijenti sa kamencima prave je i što unose manje kalcijuma putem hrane. Smanjen unos (mleko i mlečni proizvodi) nije preporučen jer se iz creva resorbuje veća količina oksalata koji se filtriraju u mokraću i povećavaju rizik od nastanka kamenaca. Eto nam nove nevolje i infekcije!

Šta savetujete?
- Unosite normalnu, uobičajenu količinu - ne smanjujte, ali i ne preterujte! Ne preporučuje se unos suplemenata kalcijuma i vitamina D, oni pojačavaju izlučivanje kalcijuma mokraćom i rizik od stvaranja kamenaca. Kod pacijenata koji zbog osteoporoze uzimaju ove preparate savetuje se kontrola nivoa kalcijuma u mokraći posle 30 dana terapije, kao i konsultacija s nefrologom u slučaju da je povišen.

Kakvu ishranu preporučujete?
- Zavisi od hemijskog sastava kamenca. Veći unos belančevina životinjskog porekla, posebno crvenog mesa, uvećava rizik kod muškaraca, ne i kod žena, dovodi do pojačane kiselosti krvi sa posledičnim pomeranjem kalcijuma iz kosti u krv i jačim izlučivanjem mokraćom. Kod pacijenata koji imaju kamence od kalcijum-oksalata savetuje se i manji unos lisnatog povrća, koštuničavog voća, čokolade, graška, boranije, cvekle. Ne preporučuje se uzimanje većih količina vitamina C u obliku suplemenata jer pojačava izlučivanje oksalata. Kamen od kalcijum-fosfata traži manji unos ribe, žumanca, mlečnih proizvoda. Kamenci su, nažalost, najčešće sastavljeni od kombinacije soli kalcijuma, što u znatnoj meri otežava izbor dijete.

A kod drugih kamenaca?
- Kod uratnih kamenaca dijeta je s manje namirnica bogatih purinim (iznutrice, crveno meso, plodovi mora, pasulj, badem, kikiriki, pečurke, alkoholna pića), a kod cistinskih hrana siromašna metioninom. Kod pacijenata je potrebna alkalizacija mokraće sa sodom bikarbonom, kalijum-citratima ili drugim preparatima.

Na šta još ne smemo da zaboravimo?
- Ima mnogo toga, ali voda je zakon!

BROJNI FAKTORI RIZIKA
Infekcijama i stvaranju kamena u bubregu doprinose, uz nedovoljan unos tečnosti i klice, zastoj mokraće, genetska predispozicija, nepravilna ishrana, gojaznost, dugotrajna imbolizacija (paraplegija i sl.), neka oboljenja creva i pojedine sistemske bolesti, uzimanje nekih lekova.

POSLUŠAJTE!
Svi koji su imali ili imaju kamen u bubregu treba da piju veću količinu tečnosti kako bi dnevna količina mokraće iznosila 2-2,5 litara. Tokom letnjih meseci i kod osoba koje se pojačano znoje unos treba da bude i veći, ravnomeran, čašu vode treba uzeti i pred spavanje. Kod nekih pacijenata (cistinski kamenci) mora se obezbediti unos tečnosti tokom cele noći. Limunada je dobar izvor citrata koji sprečavaju nastanak kristalizacije kalcijum-oksalata u mokraći; čini mokraću alkalnom, što može sprečiti stvaranje uratnih kamenaca. Sok od grejpfruta i veća količina soka od brusnice (1 l i više dnevno) povećavaju rizik stvaranja kamenaca. Neke opservacione studije su pokazale da kafa, čaj i čašica alkohola ne uvećavaju rizik.

SEKUNDARNA PREVENCIJA
Podrazumeva povremene UZ preglede bubrega i urinarnog trakta radi pravovremene detekcije i odgovarajućeg tretmana kamenaca i infekcija. Svi pacijenti sa ponavljanim i/ili obostranim kamencima treba da se podvrgnu metaboličko-endokrinološkom ispitivanju vođenom od strane nefrologa uz kasniju konsultaciju sa nutricionistom.

(Branka Mitrović, Foto:Shutterstock)

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne