DR ZORICA STEVIĆ O OBOLJENJU PERIFERNIH NERAVA: Mučni simptomi vode u invaliditet

Bol ne dozvoljava normalno funkcionisanje i ni sa čim ne može da se poredi. Svakog može da izludi izraženo trnjenje, peckanje, žarenje ili osećaj hladnoće

Ako osećate ograničenja kod dnevnih aktivnosti, pokretljivosti, držanja, pri korišćenju, podizanju ili nošenju stvari, ako vam je san poremećen, ne uživate više u životu u pravom smislu te reči, ne bavite se rekreacijom i hobijima i smanjujete socijalne kontakte, primećujete da vam je do juče odličan psihološki status izmenjen - lako je moguće da ste jedan od pola miliona pacijenata u Srbiji koji pate od iscrpljujućeg neuropatskog bola. 

Zapamtite, ne smete nikako da se prepustite situaciji jer neuropatski bol je pratilac brojnih hroničnih oboljenja, ali i maligniteta!

Neuropatski bol vodi u gubitak energije, poremećaj koncentracije, pospanost, depresiju, anksioznost, gubitak apetita. Posledice mogu da budu drastične, upozorava prof. dr sc. med. Zorica Stević iz Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, svetski priznat ekspert za neurološke i neuromišićne bolesti, periferne neuropatije, bolesti kičmene moždine, nasledne bolesti motoneurona.

Šta su neuropatije?
- Posledica su oštećenja i bolesti nervnog sistema, a uzoroci koji dovode do neuropatskog bola su brojni. Moglo bi se reći da je povišen šećer danas jedan od najvažnijih faktora rizika, toga oboleli često nisu svesni.

Da li su nasledne?
- Mogu da budu zbog mutacije određenih gena, a do stečenih neuropatija dovode brojne bolesti: metaboličke (uz čest nedostatak vitamina B), inflamatorne, traumatske, toksične, infektivne... Neuropatije kod maligniteta se otkrivaju mnogo pre dijagnostikovanja zloćudnog oboljenja.

Kako ih razlikovati?
- U zavisnosti od broja zahvaćenih nerava dele se na one koje se ispoljavaju kroz oštećenje jednog nerva i one koje oštećuju više nerava - mononeuropatije multipleks i polineuropatije, kada su zahvaćeni svi periferni živci.

BOL NEMA ZAŠTITNU FUNKCIJU
Kako se uspostavlja dijagnoza?

- Hronični neuropatski bol traje najmanje tri meseca, značajno narušava kvalitet života u svim njegovim aspektima. Nema zaštitnu funkciju kao akutni bol, a pacijenti tvrde da ni sa čim ne mogu da ga uporede. Lekari opšte prakse sve češće prepoznaju neuropatske senzacije kod pacijenta, premda je još uvek dosta onih koji njihove tegobe svrstavaju isključivo u tegobe psihičke prirode.

Šta je cilj lečenja?
- Ciljevi su otklanjanje tegoba, sprečavanje daljeg razvoja patološkog procesa bola, smanjenje osećaja bola. Uključuju i povećanje fizičke sposobnosti za rad i svakodnevne aktivnosti, kao i psihološku stabilnost - spremnost za građenje odnosa sa osobama u okruženju.

Koliko je pristup pacijentima individualan?
- Pristup svakom pacijentu mora da bude individualan. Hroničan neuropatski bol, krajnje neprijatno senzorsko i emocionalno iskustvo, kod pacijenata je vezano za različite bolesti.

VAŽNI SU VITAMINI
Da li je moguće izlečenje?

-Ako se na vreme ne otkrije i terapijski zaleči, prognoze nisu baš optimistične - teško se leči, ali je moguća uspešna kontrola neuropatskog bola. Inače, antireumatici i analgetici ne daju rezultate.

Šta pomaže?
- Može da se ublaži ili sanira drugim odgovarajućim lekovima (uz kortikosteroide, imunoglobuline itd. nekada su potrebni i antidepresivi, antiepileptici), uz neurologe i psihijatre u lečenje neuropatskog bola treba uključiti i lekare drugih specijalnosti kako oboleli ne bi sa zakašnjenjem došli do prve terapije, često za šest meseci do godinu dana. Ako se neuropatski bol smanji za više od 30 odsto, smatra se da terapija daje pozitivan efekat.

Šta još savetujete?
- Fizička aktivnost je važna kod dijabetičara, a smanjuje i kardiovaskularne faktore rizika i stres. Preporučuje se i fizikalna terapija. Istraživanja ukazuju i na važnost ishrane: treba unositi vitamine B kompleksa, gama linoleinsku kiselinu koja oporavlja oštećene nerve. Obuća sa magnetima može da bude korisna, ali ne kod svih.

RAZDRAŽUJUĆI SIMPTOMI
- osećaji žarenja, peckanja, trnjenja, ukočenosti, hladnoće
- svrab
- bolna reakcija na situacije koje inače ne izazivaju bol
- pojačana reakcija na bolne stimulacije

UTICAJ NA KVALITET ŽIVOTA
-60% pacijenata ima poremećaj sna
-58% oseća gubitak energije
-40% se žali na pospanost
-36% ima poteškoće sa koncentracijom
-35% je depresivno
-28% je anksiozno
-18% pacijenata gubi apetit
-12% pacijenata gubi pamćenje

KO PATI OD NEUROPATSKIH BOLOVA:
-67% pacijenata sa oštećenjima kičmene moždine
-25-50% starijih od 50. posle herpes zostera
-37% pacijenata sa hroničnim bolom u leđima
-34% sa multiplom sklerozom
-33% obolelih od raka
-26% obolelih od šećerne bolesti
-20% pacijenata koji su imali mastektomiju
-8% posle moždanog udara

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne