Elastografija dojke i štitaste žlezde

Elastografija je neinvazivna, bezbolna, ultrazvučna metoda pregleda koja se koristi u dijagnostici oboljenja dojke i štitaste žlezde. U osnovi ove metode je merenje otpora mekih tkiva na pritisak sondom sa ciljem otkrivanja sumnjivih promena i razjašnjavanja prirode istih (dobroćudni ili maligni tumor).

Pozitivan nalaz na elastografiji u oko 80-100% slučajeva pokazuje da se radi o malignim tumoru. Pri tome, maligno može biti izmenjen samo deo nekog čvora u štitastoj žlezdi ili dojci. Stoga je ovaj pregled od velike koristi kliničarima upravo za dalje neinvazivno ispitivanje osoba koje imaju čvorove u štitastoj žlezdi ili dojkama.


Za primenu elastografije potreban je ultrazvučni aparat najnovije generacije sa posebnim karakteristikama odnosno sondama i odgovarajućim softverom.

Ova metoda je postala standardna metoda ispitivanja u razvijenim zemljama i za sada se najviše koristi za ispitivanje tumorskih promena na štitastoj žlezdi i dojkama, gde daje i najbolje rezultate. U nekim centrima se ova metoda uspešno koristi i u dijagnostici oboljenja jetre.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne