Hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi) kod obolelih od šečerne bolesti

Hipoglikemija, poznata i kao nizak nivo šećera u krvi, javlja se kada su nivoi glukoze (šećera) u krvi previše niski. Hipoglikemija je uobičajena kod osoba sa dijabetesom koje koriste insulin i kod nekih (ali ne svih) pacijenata koji koriste lekove koji se unose oralno.


ZAŠTO IMAM NIZAK NIVO ŠEĆERA U KRVI? — Nivo šećera u krvi pada kada pacijent oboleo od dijabetesa uradi nešto od sledećeg:

 • Unese previše insulina (ili oralnog leka koji dovodi do sekrecije insulina u organizmu)
 • Ne unese dovoljno hrane
 • Previše vežba bez užine, ili pre vežbe smanji dozu insulina
 • Čeka suviše dugo između obroka
 • Pije previše alkohola, iako i umerena količina alkohola može da poveća rizik od hipoglikemije kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 1

SIMPTOMI NISKOG NIVOA ŠEĆERA U KRVI — Simptomi niskih nivoa šećera variraju od osobe do osobe i tokom vremena mogu da se menjaju. Kada nivo šećera u krvi tek padne, pacijent:

 • Se znoji
 • Drhti
 • Oseća glad
 • Oseća anksioznost

Ako ništa ne preduzmete, simptomi će postati ozbiljniji i to:

 • Otežan hod
 • Slabost
 • Zamućen vid
 • Čudno ponašanje i promene ličnosti
 • Zbunjenost
 • Gubitak svesti i napadi

Ako je moguće, merenjem nivoa šećera u krvi treba da potvrdite da li je nizak. Nizak nivo šećera u krvi generalno se definiše količinom od 60 mg/dL (3.3 mmol/L) ili manje.

Neke osobe obolele od dijabetesa pokazuju simptome niskog nivoa šećera u krvi pri blago povišenim nivoima. Ako je nivo šećera u krvi duže vreme visok, možda ćete se osećati loše kada padne na 100 mg/dL (5.6 mmol/L).

Neprimećena hipoglikemija — Neprimećena hipoglikemija nastaje kada nemate početne simptome niskog nivoa šećera u krvi. Zbog toga ne možete da delujete u početku i teški simptomi niskog šećera, kao što su gubitak svesti ili napadi, češće se javljaju. Neprimećivanje niskog nivoa šećera u krvi je vrlo često, naročito kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 1 više od 5 do 10 godina.

Hipoglikemija i neprimećena hipoglikemija se češće javljaju kod osoba koje insulinom strogo kontrolišu nivoe šećera u krvi (intenzivna terapija).

Osobe koje unose prevelike količine alkohola, koje su umorne ili koriste beta blokatore (koji se često koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska) možda neće primetiti simptome niskog nivoa šećera u krvi, ili ih možda neće prepoznati.

Neprimećena hipoglikemija može da se javi i kod osoba koje uzimaju određene oralne lekove (npr, Micronase® [gliburid]), naročito starije osobe sa bolesti bubrega ili srca.

Noćna hipoglikemija — Nizak nivo šećera u krvi tokom sna (noćna hipoglikemija) može da poremeni san, ali najčešće se ne primeti. Noćna hipoglikemija je oblik neprimećene hipoglikemije. Zato ćete, ako imate noćnu hipoglikemiju, teže primetiti simptome koji upozoravaju na potrebu za terapijom. Noćna hipoglikemija može da bude teška za dijagnozu i može da poveća rizik od neprimetne hipoglikemije u sledećih 48 do 72 sata.

PREVENCIJA NISKOG NIVOA ŠEĆERA U KRVI — Najbolji način da sprečite pojavu niskog nivoa šećera u krvi je česta kontrola i spremnost za brz tretman ako se javi. Vi i Vaš blizak prijatelj ili član porodice morate da naučite da prepoznate simptome i uvek treba da imate glukozne tablete, bombone ili druge ugljene hidrate koji se brzo apsorbuju pri ruci.

Tablete glukoze se preporučuju zbog prijatnog ukusa, ali treba da ih jedete samo ako je nivo šećera u krvi nizak. Bombone mogu da budu iskušenje čak i kada je nivo šećera u krvi normalan, naročito za decu.

Nizak nivo šećera u krvi može da bude zastrašujuć i neprijatan i normalno je da se plašite budućih epizoda. To može da Vas navede da održavate visoke nivoe šećera, što dugoročno posmatrano vodi komplikacijama.

Razgovor o strahu od niskog nivoa šećera u krvi sa lekarom može da pomogne. Pored toga, raspitajte se o edukaciji koja se odnosi na hipoglikemiju. Edukacija o svesnosti nivoa šećera u krvi može da poboljša Vašu sposobnost da prepoznate rane simptome.

TRETMAN NISKOG NIVOA ŠEĆERA U KRVI — Kada se ne osećate dobro, što je pre moguće proverite nivo šećera. Međutim, slobodno sprovedite tretman hipoglikemije čak i ako nemate spremnu opremu za kontrolu šećera (merač glukoze u krvi, test trake, lancetu). Tretman izvedite brzo, naročito ako je nivo šećera u krvi manji od 40 mg/dL (2.2 mmol/L).

 • Ako je nivo šećera 51 do 70 mg/dL (2.8 do 3.9 mmol/L), pojedite 10 do 15 grama brzo delujućih ugljenih hidrata (npr 1/2 šolje voćnog soka, 6 do 8 bombona, 3 do 4 tableta blukoze).
 • Ako je šećer manji od 50 mg/dL (2.8 mmol/L), pojedite 20 do 30 grama brzo delujućih ugljenih hidrata.

Ova količina hrane je obično dovoljna da povisi šećer u krvi do bezbednog nivoa ne uzrokujući pri tom previsoke nivoe (što se naziva hiperglikemija). U početku izbegavajte hranu koja sadrži masti (kao što su klasični slatkiši), ili proteine (sir) jer ona umanjuje sposobnost organizma da se apsorbuje šećer.

Nakon 15 minuta ponovo izvedite test i ako je potrebno ponovo sprovedite tretman. Ako je sledeći obrok tek za sat vremena, unesite još 15 grama ugljenih hidrata i 30 grama proteina. Na primer, možete pojesti krekere sa sirom ili jednu polovinu sendviča sa puterom od kikirikija. Vrlo je važno da ne jedete previše jer to može da povisi šećer više od planiranog i, dugoročno, do povećanja telesne težine.

Kod ozbiljnijih hipoglikemija neophodan je hitan tretman od strane medicinskog osoblja.

NEGA NAKON NISKOG NIVOA ŠEĆERA U KRVI — Nakon normalizacije nivoa šećera u krvi i nestanka simptoma obično možete da nastavite sa normalnim aktivnostima. Ako Vam je potreban glukagon, zovite lekara. Vaš lekar može da Vam pomogne u saznanju na koji način i zašto je došlo do ozbiljnog pada nivoa šećera u krvi i može da Vam predloži način na koji ćete sprečiti ponavljanje epizode u budućnosti.

U narednih 48 do 72 nakon epizode niskog šećera možete iskusiti teškoće u prepoznavanju niskog nivoa šećera u krvi. Pored toga, sposobnost Vašeg organizma da se bori protiv pada šećera je smanjena. Proverite nivo šećera pre jela, vežbanja ili vožnje kako biste izbegli novu epizodu.

KADA DA ZATRAŽITE POMOĆ — Član porodice ili prijatelj treba odmah da Vas odvedu u bolnicu ili pozovu hitnu pomoć (94) ako imate epizodu hipoglikemije koju ne uspevate rešiti napred navedenim merama ili ako je epizoda hipoglikemije ozbiljnija.

U bolnici ili hitnoj pomoći primićete intravenski tretman za brzo podizanje nivoa šećera. Ako Vam je potrebna pomoć možda ćete biti zadržani u hitnoj pomoći nekoliko sati pre nego što Vas otpuste. Prijatelj ili član porodice treba da Vas odveze kući.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne