HRANA KOJA UZROKUJE KAMEN U BUBREGU

Zdravi bubrezi su od suštinske važnosti za pravilnu detoksikaciju organizma. Međutim, određene namirnice mogu da izazovu kamen u bubregu.

Ovo su namirnice koje podstiču razvoj kamena u bubregu:


Veštački zaslađivači

Zaslađivači bez kalorija mogu ugroziti funkciju bubrega, ako se konzumiraju dugoročno. Dakle, najbolje je da se opredelite za prirodne zaslađivače kao što su med, stevia ili agava.

Ishrana bogata proteinima

Materije koje se nalaze u životinjskim proteinima, kao što su meso, riba i školjke, mogu povećati mokraćnu kiselinu u urinu. Ovo može dovesti do formiranja kamenja mokraćne kiseline. Oni koji konzumiraju ishranu bogatu proteinima stavljaju poseban naglasak na svoje bubrege, jer je otpad proteina teško eliminisati iz organizma efikasno.

Pića na bazi kofeina

Previše kofeina može da dovede do pojave kamena u bubregu, zbog viših nivoa kalcijuma u urinu.

Previše mlečnih proizvoda

Problem sa mlečnim proizvodima je sličan onom sa životinjskim proteinima. Konzumiranje mlečnih proizvoda povećava izlučivanje kalcijuma u urinu, koji je povezan sa povećanim rizikom od nastanka kamena u bubregu.

Previše soli

Visok unos natrijuma povećava rizik od nastanka kamena povećanjem nivoa kalcijuma u urinu. To olakšava process razvijanja kamena.

Previše kalcijuma

Suplementi kalcijuma su povezani sa povećanim rizikom od kamena u bubregu. Preporučljivo je za ljude koji imaju tendenciju ka nastanku kamena u bubregu da izbegnu unos više kalcijuma nego što je organizmu potrebno.

 

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne