Infekcije mokraćne bešike

Infekcije mokraćne bešike su najčešće infekcije i dovode do simptoma peckanja prilikom mokreća i česte potrebe za mokrenjem. Infekcija mokraćne bešike je vrsta infekcije urinarnog trakta (IUT). Infekcije mokraćne bešike češće kod žena nego kod muškaraca. Većina žena iskusi nekomplikovanu infekciju mokraćne bešike koja se jednostavno tretira kratkom terapijom antibioticima. Kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike mogu da pogode i prostatu i moguće je da će biti potreban duži tretman.


UZROCI INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE — Urinarni trakt obuhvata bubrege (koji filtriraju urin), uretere (cevčice koje sprovode urin od bubrega do mokraćne bešike), mokraćnu bešiku (u kojoj se sakuplja urin) i uretru (cev koja sprovodi urin od mokraćne bešike). U tim delovima tela obično nema bakterija. Međutim, one se kod žena i muškaraca koji nisu obrezani nalaze vrlo blizu. Do infekcija mokraćne bešike dolazi kada bakterije putem uretre stignu do mokraćne bešike.

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka infekcije mokraćne bešike:

 • Vaginalni seks
 • Upotreba spermicida
 • Istorija infekcija mokraćnih bešika
 • Dijabetes

Rizik od infekcija mokraćne bešike je povećan kod muškaraca koji nisu obrezani ili koji praktikuju analni.

SIMPTOMI INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE — Tipični simptomi infekcije mokraćne bešike su:

 • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
 • Učestalo mokrenje
 • Hitna potreba za mokrenjem
 • Krv u mokraći

Povišena temperatura, bol u leđima, mučnina ili povraćanje nisu uobičajeni simptomi infekcije mokraćne bešike ali mogu da se jave kod osoba sa infekcijom bubrega (pijelonefritisom). Ako primetite ove simptome odmah morate da obavestite svog lekara.

Da li je u pitanju infekcija mokraćne bešike ili nešto drugo? — Peckanje prilikom uriniranja može da se javi i kod pacijenata sa vaginitisom (npr. gljivičnom infekcijom) ili uretritisom (inflamacijom uretre). Zbog toga je vrlo važno da konsultujete lekara pre nego što predpostavite da se radi o infekciji mokraćne bešike.

DIJAGNOZA INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE — Jednostavne infekcije mokraćne bešike se obično dijagnostikuju samo na osnovu simptoma. Međutim, većina pacijenata, naročito oni koji po prvi put pokazuju simptome infekcije mokraćne bešike, treba da posete lekara radi pregleda urina.

Urinokultura — Urinokultura je test prilikom kog se koristi uzorak urina i u laboratoriji se pokuša sa razvojem mikroorganizama u njemu. Da bi se dobili rezultati obično je potrebno da prođe 48 sati.

TRETMAN INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE

Infekcija mokraćne bešike — Kod mladih, zdravih adolescenata i odraslih osoba sa infekcijom mokraćne bešike uobičajen tretman podrazumeva terapiju antibioticima u trajanju od tri do sedam dana. Tipično korišćeni antibiotici su: trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim®), nitrofurantoin (Macrobid®), ciprofloksacin (Cipro®) ili levofloksacin (Levaquin®).

Kod muškaraca, infekcija može da zahvati i prostatu i tretman obično traje najmanje 7 dana.

Simptomi treba da se povuku u roku od jednog dana nakon početka tretmana. Vrlo je važno završiti ceo tretman antibioticima kako bi se infekcija u potpunosti izlečila. Pozovite lekara ako simptomi traju duže od dva do tri dana nakon započetog tretmana.

Ako je potrebno, možete da koristite lek koji otupljuje osećaj u mokraćnoj bešici i uretri (fenazopiridin [Pyridium®]) kako bi se u nekim slučajevima IUT smanjio osećaj peckanja. Sličan lek može da se dobije i bez recepta (npr Uristat). Oba leka menjaju boju urina (obično u plavu ili narandžastu) i mogu da utiču na laboratorijsko testiranje. Te lekove ne treba koristiti duže od 48 sati zbog opasnosti od nuspojava. Tim lekovima se ne tretira infekcija i antibiotici moraju da se uzimaju.

Neki lekari preporučuju unos veće količine tečnosti prilikom tretmana urinarnih infekcija kako bi se pomoglo ispiranje bakterija iz mokraćne bešike. Drugi veruju da uzimanje više tečnosti može da razredi antibiotike u mokraćnoj bešici i na taj način ih učini slabijim. Nema studija koje bi se bavile ovom problematikom.

Takođe, nema dobrih studija ni o efikasnosti soka od brusnica u tretmanu infekcije mokraćne bešike;

Nega nakon bolesti — Ako simptomi nestanu, kontrolno testiranje nije potrebno kod zdravih, mladih muškaraca i žena sa infekcijom mokraćne bešike. Trudnice se obično zamole da urade kontrolnu urinokulturu nedelju ili dve dana nakon tretmana kako bi se proverilo da li se u urinu i dalje nalaze bakterije.

PONOVNA POJAVA INFEKCIJE MOKRAĆNE BEŠIKE

Infekcije mokraćne bešike i drugi uzroci — Kod nekih odraslih osoba, naročito žena, infekcije mokraćne bešike su česte. U tom slučaju je važno potvrditi da su simptomi (npr. bol ili peckanje, često i hitno uriniranje) uzrokovani infekcijom mokraćne bešike. Simptomi su obično slični prilikom svake infekcije. Urinokultura je najbolji način da se utvrdi infekcija mokraćne bešike.

Ako je urinokultura negativna na infekciju treba ispitati druge uzroke bola, peckanja i čestog mokrenja. Nema potrebe da se koriste antibiotici ako je urinokultura negativna.

Potreba za dodatnim testiranjem — Moguće je da će biti potrebni dodatni testovi ako imate česte infekcije mokraćne bešike. To naročito važi kada ima mogućnosti da postoje abnormalnosti u bubrezima, ureterima, mokraćnoj bešici ili uretri, ili ako postoji kamen u bubregu.

Testiranje na ove poremećaje može da obuhvati skeniranje kompjuterskom tomografijom (CT), ultrazvuk ili citoskopiju (posmatranje unutrašnjosti mokraćne bešike pomoću tankog instrumenta sa svetlom nalik teleskopu).

Treba da uradite dodatne testive i ako i nakon izlečene infekcije mokraćne bešike primetite krv u mokraći.

Sprečavanje ponovne pojave IUT — Ženama sa čestim infekcijama urinarnog trakta mogu da se sugerišu načini njihove prevencije, koji mogu da budu:

Promene kontrole začeća — Žene koje često imaju infekcije urinarnog trakta, a koriste spermicide, naročito one koje koriste i dijafragmu, mogu da se ohrabre da koriste drugi način kontrole začeća.

Proizvodi od brusnica — Upotreba soka ili drugih proizvoda od brusnica se promiviše kao jedan od načina prevencije čestih urinarnih infekcija. To, međutim, nije dokazano.

Unos veće količine tečnosti i uriniranje nakon odnosa — Iako studije nisu dokazale da uzimanje veće količine tečnosti i uriniranje nakon odnosa mogu da spreče infekciju, neki lekari to preporučuju jer nije štetno. Ispijanje veće količine tečnosti može da pomogne u ispiranju bakterija iz mokraćne bešike.

Žene u postmenopauzi — Žene u postmenopauzi koje često imaju infekcije mokraćne bešike mogu da imaju koristi od vaginalnog estrogena. Vaginalni estrogen postoji u obliku fleksibilnog prstena koji se nosi unutar vegine tokom tri meseca (npr. Estring®), male tablete (Vagifem®), ili kreme (eg, Premarin® or Estrace®). O vaginalnom estrogenu rećićemo nešto više u drugoj brošuri.

Antibiotici — Preventivni tretman antibioticima može da se preporučici ako često imate infekcije mokraćne bešike, a niste odgovorili na druge preventivne mere. Antibiotici su vrlo efikasni u sprečavanju ponovne pojave infekcije mokraćne bešike i mogu da se uzimaju na više načina.

 • Preventivni antibiotici — Male doze antibiotika možete da uzimate jednom dnevno ili tri puta nedeljno u trajanju od šest meseci do nekoliko godina.
 • Antibiotici nakon seksualnog odnosa — Jedna, mala doza antibiotika nakon odnosa može da pomogne ženama sa čestim infekcijama mokraćne bešike .
 • Samostalni tretman — U nekim situacijama se preporučuje započinjanje upotrebe antibiotika nakon prvog znaka infekcije. Važno je da uradite testove (urinokulturu) pre nego što počnete ovaj režim kako biste utvrdili da su simptomi posledica infekcije; neke osobe imaju simptome urinarne infekcije, ali ne i infekciju.

 

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne