Intravenska urografija

Intravenska urografija je radiološka dijagnostička metoda snimanja bubrega i mokraćnih puteva (ureter, bešika i uretra). Ova metoda se izvodi tako što se u perifernu venu ubrizgava jodno kontrastno sredstvo koje se potom izlučuje putem bubrega i mokraćnih kanala. Na taj način mi dobijamo uvid u funkciju bubrega i anatomsku strukturu mokraćnih puteva. Dakle, intravenska urografija nam omogućava dijagnostiku smanjenje ili odsustva funkcije bubrega te vizuelizaciju različitih patoloških procesa u mokraćnim putevima (tumori, kamenci, kongenitalne anomalije, hronične upalne promene, zastoj u protoku mokraće, uvećanje prostate itd.).


Priprema pacijenta za pregled podrazumeva uzimanje laksativnih sredstava i izbegavanje namirnica koje doovode do stvaranja gasova u crevim, tokom 2 do 3 dana pre pregleda. Nekoliko sati pre pregleda pacijent ne treba da uzima vodu.

Sam pregled je prilično jednostavan i izvodi se tokom ležanja pacijenta na radiološkom stolu. Inicijalno se napravi tzv. nativni snimak mokraćnog trakta, a potom se u venu daje kontrastno sredstvo. Tokom pregleda koji traje oko 45 minuta, a ponekad i više sati, što zavisi od funkcije bubrega, ponavljano se prave rentgenski snimci mokraćnog trakta.

Indikaciono područje za primenu ove dijagnostičke metode suženo je tokom poslednjih godina zbog uvođenja u kliničku praksu ultrazvučne dijagnostike, kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance. Ipak, ova dijagnostička procedura i dalje ostaje vrlo korisna u dijagnostici nekih patoloških stanja, pre svega bolesti uretera i pijelokaliksnog sistema. Nedostaci ove metode uglavnom su vezani za izoloženost jonizujućem zračenju i primanje kontrastnog sredstva koje može dovesti do ozbiljnih alergijskih reakcija ili pogoršanja bubrežne funkcije (posebno kod pacijenata koji već imaju narušenu bubrežnu funkciju ili kod pacijenata koji boluju od šečerne bolesti). Indikaciju za ovaj pregled uvek postavlja urolog ili nefrolog. Preosetljivost pacijenta na kontrastno sredstvo predstavlja apsolutnu kontraindikaciju za primenu ove dijagnostičke metode.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne