Kako rade bubrezi

Večernje novosti sreda, 5. decembar 2012.

Piše: profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog Poliklinike „Intertim“

INTRAVENSKA UROGRAFIJA je radiološka dijagnostička metoda snimanja bubrega i mokraćnih puteva. Izvodi se tako što se u perifernu venu ubrizgava jodno kontrastno sredstvo koje se potom izlučuje putem bubrega i mokraćnih kanala. Na taj način dobijamo uvid u funkciju bubrega i anatomsku strukturu mokraćnih puteva. Intravenska urografija omogućava dijagnostiku smanjenja ili odsustva funkcije bubrega i vizuelizaciju različitih patoloških procesa u mokraćnim putevima, kao što su na primer tumori, kamenci, kongenitalne anomalije, hronične upalne promene, zastoj u protoku mokraće, uvećanje prostate.


Priprema pacijenta za intravensku urografiju počinje dva-tri dana pre pregleda uzimanjem laksativnih sredstava. Istovremeno se savetuje i dijetalni režim ishrane koji podrazumeva izbegavanje namirnica koje dovode do stvaranja gasova u crevima, kao što su pasulj, kupus, pečeno i suvo meso, mleko i mlečni proizvodi, voće i povrće koje sadrži celulozu i nadima. Nekoliko sati pre pregleda pacijent ne treba da uzima vodu.

Tokom pregleda koji je veoma jednostavan, pacijenta leži na radiološkom stolu. Inicijalno se napravi takozvani nativni snimak mokraćnog trakta, a potom se u venu daje kontrastno sredstvo. Tokom pregleda koji traje oko 45 minuta, a ponekad i više sati, što zavisi od funkcije bubrega, ponavljano se prave rendgenski snimci mokraćnog trakta.

Indikaciono područje za primenu ove dijagnostičke metode suženo je tokom poslednjih godina zbog uvođenja u kliničku praksu ultrazvučne dijagnostike, kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance. Ipak, ova dijagnostička procedura i dalje ostaje vrlo korisna u dijagnostici nekih patoloških stanja, pre svega bolesti uretera i pijelokaliksnog sistema.

Nedostaci ove metode uglavnom su vezani za izoloženost jonizujućem zračenju i primanje kontrastnog sredstva koje može dovesti do ozbiljnih alergijskih reakcija ili pogoršanja bubrežne funkcije (posebno kod pacijenata koji već imaju narušenu bubrežnu funkciju ili kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti). Indikaciju za ovaj pregled uvek postavlja urolog ili nefrolog.

Preosetljivost pacijenta na kontrastno sredstvo je apsolutna prepreka za primenu intravenske urografije.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne