Kako se lekom za dijabetes boriti protiv raka?

Studija otkriva kako Metformin sprečava rak i sprečava rast tumora


Najnoviji studijski dokazi ukazuju da lek koji se više od 50 godina koristi za lečenje dijabetesa tipa 2 može sprečiti ili usporiti rast nekih vrsta kancera.

Tim Harvard Medical School istražitelja identifikovala je sposobnost metformina da blokira rast ćelija humanog karcinoma.

Metformin ima mogućnost da snizi nivo glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 smanjenjem sposobnost jetre da proizvodi glukozu.

Nekoliko studija je pokazalo da pojedinci koji uzimaju metformin imaju manji rizik od razvoja određenih vrsta raka. Trenutna klinička ispitivanja testiraju uticaj metformina na rak dojke, prostate i pankreasa.

Eksperimenti su utvrdili da u suštini, Metformin smanjuje ćelijsku energiju, i ograničava saobraćaj molekula kroz pore.

Eksperimenti su pokazali dve veoma važne stvari: Ako primorate nuklearnu poru da ostane otvorena ili ako trajno zatvorite ACAD10, metformin više ne može da blokira rast ćelija raka. To ukazuje da se nuklearnim porama i ACAD10 može manipulisati u specifičnim okolnostima da se spreči ili čak leče određene vrste raka.

Utvrđivanje kako tačno ACAD10 usporava rast ćelija će obezbediti dodatne uvide u nove terapijske metode za lečenje raka.

 

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne