Kamen u žuči

Kamenje u žuči su čvrste nakupine nalik na kamenčiće koje se formiraju unutar žučne kese. Žučna kesa se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre.


Kamenje u žuči (holelitiazis) se svake godine dijagnostikuje kod više od milion Amerikanaca, pored miliona koji već pate od ovog poremećaja. Na sreću, većina pacijenata sa kamenjem u žuči ne pokazuje simptome i tretman im nije potreban. U drugim slučajevima, kamenje u žuči uzrokuje bol i mora da se tretira uklanjanje ili kamenja ili žučne kese.

ŽUČNA KESA — Žučna kesa je muskularni organ oblika šljive, dug 1.2 do 2.4 cm, smešten u gornjem desnom delu abdomena, ispod jetre. Povezana je sa jetrom i crevima putem malih cevi koje se zovu kanali.

Glavna svrha žučne kese je koncentracija i skupljanje žuči, zelenkasto-braon tečnosti koju proizvodi jetra. Žuč je potrebna za varenje i apsorpciju masne hrane, kao i za apsorpciju važnih u mastima rastvorljivih vitamina.

Između obroka, žučna kesa je opuštena i u nju utiče žuč, gde se zatim čuva i koncentriše. U vreme obroka, masna hrana u tankom crevu pokreće sekreciju hormona (holecistokinina), koji stimuliše kontrakcije žučne kese. Žučna kesa se delimično prazni u gornji deo tankog creva (koji se još naziva i duodenum). Tu, žuč pomaže u varenju i apsorpciji masti i u mastima rastvorljivih vitamina. Nekoliko sati kasnije, žučna kesa se opušta i ponovo počinje da sakuplja žuč.

ŠTA JE KAMENJE U ŽUČI? — Kamenje u žuči je nakupina čvrstog materijala koji se formira unutar žučne kese. Kamenje može da se formira u žučnoj kesi ako postoji promena ili disbalans u sastavu žuči, ili ako se žučna kesa ne prazni potpuno.

Kamenje u žuči može da bude vrlo malo, ili veličine same žučne kese. Uglavnom je, međutim, manje od 2.5 cm i jednog od dva glavna tipa, holesterol ili pigment. Tip kamena u žuči je vrlo značajan jer će holesterolsko kamenje najverovatnije odgovoriti na nehirurški tretman u odnosu na pigmentno.

 • Holesterolsko kamenje čini oko 80 procenata žučnog kamenja u razvijenim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države.
 • Pigmentno kamenje čini oko 20 procenata kamena u žuči.
 • FAKTORI RIZIKA ZA KAMEN U ŽUČI — Glavni uzrok nastanka kamena u žuči još uvek nije poznat. Međutim, postoji veliki broj faktora koji povećava rizik od njihovog nastanka.
 • Pol — Kamen u žuči je češći kod žena.
 • Starost — Rizik od kamena u žuči se povećava što je osoba starija. Ovo stanje je ekstremno retko kod dece i tokom vremena postaje sve češće, naročito kod osoba starijih od 40 godina.
 • Porodična istorija i genetika — Kamen u žuči se češće javlja u nekim porodicama, što sugeriše da genetika ima udeo u njegovoj pojavi.

Drugi faktori — Druga stanja mogu da povećaju rizik od pojave kamena u žuči i to:

Trudnoća

 • Upotreba lekova koji sadrže estrogen (kao što su kontraceptivne pilule)
 • Gojaznost
 • Često gladovanje
 • Nagli gubitak težine (uključujući i pacijente koji su bili podvrgnuti hirurškim tretmanima za gubitak težine)
 • Nedostatak fizičke aktivnosti
 • Diabetes mellitus
 • Bolest srpastih ćelija (i druga stanja povezana sa brzom destrukcijom crvenih krvnih zrnaca, na primer kod pacijenata sa mehaničkim srčanim zaliscima)
 • Ciroza jetre ili jetra sa dosta ožiljnog tkiva
 • Neki lekovi

SIMPTOMI KAMENA U ŽUČI

Bezbolno kamenje u žuči — Većina osoba koja ima kamen u žuči ne pokazuje simptome; njihovo kamenje ostaje "tiho." Tiho kamenje u žuči se često otkriva ultrazvukom ili CT skenerom preduzetim iz drugih razloga. Tiho kamenje ne mora da se tretira, a prvi simptomi kamena u žuči su obično blagi i rizik od hirurškog uklanjanja žučne kese je veći od rizika odloženog tretmana.

Ako imate tiho kamenje u žuči treba da budete svesni prvih simptoma bolesti kamena u žuči jer u slučaju njihove pojave tretman treba obmah početi; mogućnost pogoršanja simptoma ako se tretman odlaže postepeno je sve veći.

Žučne kolike — Žučne kolike, poznate i kao bol u žuči ili žučni bol, najčešći su simptom bolesti kamena u žuči. Karakterišu ih napadi bola u stomaku, često lociranih ispod gornjeg dela stomaka, odmah ispod rebara. Takođe, možete da osetite bol u leđima desnom ramenu, mučninu i povraćanje.

Žučne kolike su obično uzrokovane kontrakcijom žučne kese nakon masnog obroka. Te kontrakcije vrše pritisak na kamenje, koje blokira otvor. Bol prolazi sa opuštanjem žučne kese nakon nekoliko sati.

Nakon prvog napada bole usled žučnih kolika velike su šanse da ćete imati više težih simptoma u budućnosti.

Akutni holecistitis — Akutni holecistitis označava inflamaciju žučne kese. Nastaje usled totalne blokade žučne kese uzrokovane ponovljenim epizodama žučnih kolika. Za razliku od žučnih kolika koje nestaju nakon nekoliko sati, u slučaju akutnog holecistitisa bol je konstantan, a uobičajena je i pojave povišene temperature.

Akutni holecistitis je ozbiljno stanje koje zahteva neodložnu medicinsku pomoć i tretman u bolnici. Tretman obuhvata intravenske tečnosti, lekove protiv bolova i, ponekad, antibiotike. Za vreme hospitalizacije ili nedugo nakon nje preporučuje se hirurško uklanjanje žučne kese. Ako se ne tretira, akutni holecistitis može da dovede do rupture žučne kese, stanja opasnog po život.

Komplikacije kamena u žuči — Komplikacije mogu da nastanu ako se kamen u žuči pomeri i blokira deo gde žuč izlazi (stanje koje se naziva holedoholitiazis).

 • Žutica je žuta obojenost kože i očiju.
 • Akutni holangitis predstavlja infekciju žučnih kanala koja izaziva bol, drhtavicu i povišenu temperaturu. Neodložni tretman je neophodan i obično znači uklanjanje kamena iz žuči nehirurškom metodom poznatom kao endoskopska retrogradna holangiopankreatografija, or ERCP.
 • Akutni pankreatisis je iznenadna inflamacija pankreasa, povezana sa teškim abdominalnim bolom.

DIJAGNOZA KAMENA U ŽUČI — Postoje dva aspekta dijagnoze kamena u žuči: utvrđivanje prisustva kamenja i saznanje da li izazivaju simptome ili ne.

Kamenje u žuči se najčešće detektuje pomoću ultrazvuka, bezbolnog testa kojim se pomoću zvučnih talasa stvara slika žučne kese. Kamenje u žuči može da se detektuje i drugim vrstama snimanja. Ti testovi se koriste kada se sumnja na kamen u žuči, ali se ništa ne primećuje ultrazvukom, ili ako se sumnja na postojanje još nekog problema.

Prisustvo kamena u žuči nije dokaz da je to uzrok simptoma. Zbog toga se u slučaju sumnje na odnos kamena u žuči i simptoma preporučuju drugi testovi.

TRETMAN KAMENA U ŽUČI — Uopšteno, moguće su tri opcije tretmana kamena u žuči; najbolja opcija zavisi od pojedine situacije.

 • Očekujući tretman: ne radi se ništa, čeka se i kontroliše stanje.
 • Hirurška trapija: uklanjanje žučne kese i kamenja.
 • Nehirurška terapija: eliminacija kamenja dok se čuva žučna kesa

Hirurški tretman

Holecistektomija — Holecistektomija je hirurško uklanjanje žučne kese. To je najčešće korišćena metoda u Sjedinjenim Američkim Državama. Za holecistektomiju su potrebni opšta anestezija (za indukciju sna i prevenciju bola) i hirurška sala.

Žučna kesa je važan organ, ali nije neophodan za život. Zato je za osobe koje pate od kamena u žuči glavni tretman bilo hirurško uklanjanje žučne kese i kamena. Uklanjanje žučne kese generalno ima mali uticaj na varenje. Mekša stolica, gasovi i nadimanje se javljaju kod oko polovine pacijenata podvrgnutih operaciji; ti simptomi su uglavnom blagi i nije potreban tretman.

Hirurški zahvat može da se obavi kroz otvoren rez u koži. Alternativno, hirurgija može da se izvede pomoću malih instrumenata i video kamere koji se u abdomen uvode kroz nekoliko malih rezova. To je laparaskopska holecistektomija i ta tehnika je danas standardni način uklanjanja žučne kese.

Nehirurški tretmani — Za tretman kamena u žuči mogući su i nehirurški tretmani. Tim tretmanima se eliminiše kamenje, ali čuva se žučna kesa.

Pilula žučne kiseline — Pilula žučne kiseline (urzodeoksiholična kiselina ili urzodiol) je lek koji može da pomogne prilikom razbijanja kamena u žuči. Kod oko dve trećine pacijenata koji je koriste simptomi nestaju dva do tri meseca nakon tretmana i ne javljaju se ponovo. Međutim, može da bude potrebno i nekoliko godina da kamenje potpuno nestane.

Zbog sporog dejstva, tretman žučnom kiselinom nije praktičan kod pacijenata sa ponovnom ili akutnom (naglom) pojavom simptoma. Bezbedan je i dobro se podnosi, ali kod nekih pacijenata se javlja blaga, kratkotrajna dijareja. Koristi se kod pacijenata sa malim holesterolskim kamenjem i funkcionalnom žučnom kesom. Efikasan je u eliminaciji kamenja kod oko 50 procenata pacijenata.

Litotripsija ekstrakorporalnim talasnim šokovima — Litotripsija ekstrakorporalnim talasnim šokovima (LETŠ) pomoću talasnih šokova razbija kamen u žuči na manje fragmente i "pesak," koji se zatim rastvaraju oralnim pilulama žučne kiseline.

Ovaj tretman ima najbolji efekat kod pacijenata sa manje od 3 kamena, koji su normalne težine (nisu gojazni) i kod koji je funkcija žučne kese dobra. Procedura može da bude neprijatna, ali se obično koriste sedativ ili lokalna anestezija kako bi se smanjio osećaj neprijatnosti. Procedura može da uzrokuje napad bola dok fragmenti prolaze kroz kanal u tanko crevo.

Pošto se terapija oslanja na kasniji tretman fragmenata pilulom žučne kiseline, može da se koristi samo u slučaju holesterolskog kamenja. Uspeh LETŠ-a u tretmanu kamena u žuči varira, u centrima sa iskustvom uspeh može da bude 90 do 100 procenata kod pacijenata sa jednim kamenom i do 67 procenata kod pacijenata sa dva do tri kamena.

Ponovna pojava kamena u žuči — Glavna mana nehirurških tretmanskih opcija je ponovna pojava kamena. U slučaju tretmana žučnom kiselinom, kamenje se ponovo javlja u 50 procenata pacijenata tokom narednih pet godina. Međutim, simptomi se ne javljaju uvek i ponovni tretman nije uvek potreban.

Prevencija kamena u žuči — Kako bi se sprečila ponovna pojava kamena u žuči nakon nehirurškog tretmana preporučuje se sledeće:

 • Unos tri dobro izbalansirana obroka dnevno, svaki obrok treba da ima i malo masti kako bi se obezbedilo pražnjenje žučne kese. Na taj način se sprečava nakupljanje žuči.
 • Dijeta bogata vlaknima i kalcijumom, siromašna zasićenim mastima (masti koje su na sobnoj temperaturi čvrste kao što su puter, svinjska mast, salo, sve životinjske masti).
 • Održavajte normalnu telesnu težinu unosom odgovarajućeg broja kalorija i sa barem 30 minuta vežbanja, pet puta nedeljno. Gojazne osobe (sa ili bez utvrđenog kamenja u žuči) koje planiraju program naglog gubitka telesne treba da budu pod nadzorom zdravstvenog radnika i moguće je da će im biti potreban tretman žučnom kiselinom kako bi se sprečilo formiranje kamena u žuči za vreme gubitka težine.

 

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne