Koliko sna nam stvarno treba?

24 časa je često malo da postignemo sve što smo naumili za taj dan, zato često skraćujemo spavanje kako bismo sve postigli. Ali da li je to pametno? Svako se oseća bolje posle dobrog noćnog odmora, a u nastavku su tabele koliko vam je sna potrebno u zavisnosti od doba.


Starije osobe 65+ godina 7-8 sati
Odrasli 26-64 godina 7-9 sati
Mladi 18-25 godina 7-9 sati
Tinejdžeri 14-17 godina 8-10 sati
Školskog uzrasta 6-13 godina 9-11 sati
Deca predškolskog uzrasta 3-5 godina 10-13 sati
Mala deca 1-2 godina 11-14 sati
Odojčad 4-11 meseci 12-15 sati
Novorođenčad 0-3 meseci 14-17 sati

Šta se dešava kada ne spavate dovoljno?

Vaš lekar vam preporučuje da se naspavate iz dobrog razloga, čak i nedostatak sna od samo 1,5 sati dnevno ima negativan uticaj na vaše zdravje na mnogo načina.

Slabije pamćenje: Nedostatak sna može da utiče na sposobnost razmišljanja i pamćenja kao i na process razmene informacija.

Stres: Možete se osećati anksiozno, a možete povećati šanse za sukobe sa drugima.

Kvalitet života: postoji manja verovatnoća da ćete učestvovati u normalnim dnevnim aktivnostima.

Veća verovatnoća za automobilskim nesrećama: pospana vožnja je uzrok više nesreća nego alkohol

Ako i posle ovih saveta nastavite sa radom bez dovoljno sna, možete očekivati više dugoročnih i ozbiljnih zdravstvenih problema. Neki od najozbiljnijijih potencijalnih problema u vezi sa hroničnim nedostatkom sna su visok krvni pritisak, dijabetes , srčani udar , srčane insuficijencije ili moždani udar. Drugi potencijalni problemi uključuju gojaznost , depresiju i izostanak želje za seksom.

Hronična neispavanost može čak da utiče na vaš izgled. Vremenom, može dovesti do prevremenog boranja i tamnih krugova ispod očiju. Takođe, istraživanja povezuju da nedostatak sna povećava hormon stresa kortizola u telu . Kortizol može razgraditi kolagen , protein koji održava kožu glatkom .

Zato nađite vremana za odmor.

Danas, ljudi nemaju dovoljno sna . Stavili smo san na poslednjoj lestvici na listi prioriteta, jer imamo toliko drugih stvari da uradimo. Porodica, posao, brz način života su izazovi, ali ako shvatimo koliko je važan adekvatn san uvidećemo veliku razliku.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne