Kolonoskopija

Kolonoskopija je pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crevo (creva). Kolonoskopija je bezbedna procedura kojom se dobijaju nalazi koji drugim testovima ne bi mogli da se pokažu. Pacijenti kojima je potrebna kolonoskopija su obično zabrinuti i imaju pitanja u vezi procedure.


Kolonoskopiju izvodi endoskopist, lekar specijalizovan za izvođenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz celo crevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog creva. Procedura obično traje od dvadeset minuta do sat vremena.

RAZLOZI ZA VRŠENJE KOLONOSKOPIJE — Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procene sledećeg:

 • Ispitivanje zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina
 • Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
 • Uporna dijareja (proliv)
 • Anemija usled nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita zbog nedostatka gvožđa)
 • Porodična istorija kancera kolona
 • Prethodna istorija polipa ili kancera kolona
 • Hronični, neobjašljiv bol u stomaku

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU — U ambulanti ćete dobiti specifične informacije o načinu pripreme za pregled. Instrukcije imaju za cilj bezbednost pacijenta za vreme i nakon kolonoskopije, svođenje mogućih komplikacija na minimum  i omogućavanje kompletnog pregleda kolona.

Vrlo je značajno da na vreme pročitate uputstva i da ih se pridržavate; ako imate pitanja treba da se obratite lekaru.

Lekovi — Neke lekove kao što su aspirin, lekovi koji se dobijaju bez recepta (Ibuprofen [Advil®, Motrin®, Nuprin®]) i suplementi gvođa ne treba uzimati dve nedelje pre testa. Ako koristite lekove koji razređuju krv (npr, Varfarin/Coumadin®, Aspirin, Klopidogrel/Plavix®), konsultujte se sa lekarom kako biste u odgovarajuće vreme prestali da ih koristite.

Takođe, treba da se raspitate i o lekovima za dijabetes, bolesti srca i pluća, visoki krvni pritisak ili napade. Neke lekove treba da prestanete da upotrebljavate, ali mnogi lekovi mogu da se koriste i pre testa.

Šta jesti — Opšte je pravilo da ne smete da jedete čvrstu hranu jedan dan pre pregleda. Možete da pijete bistre tečnosti do 5 sati pre procedure kao što su:

 • Voda
 • Bistra supa (goveđa, pileća ili od povrća)
 • Čaj ili kafu (bez mleka)
 • Hladna pića
 • Žele (izbegavajte crveni žele)
 • Voćne sokove kao što su od jabuke, grejpfruta ili limunada (izbegavajte crvene sokove)

Pražnjenje creva — Pre kolonoskopije je potreban tretman za za pražnjenje creva. Najčešći tretman je prah koji se meša sa vodom i pije. Taj rastvor (Go-Lytely®, Half-Lytely® i ostali) dovodi do pojave dijareje. Postoji u više ukusa koji, na žalost, samo delimično prikrivaju neprijatan ukus. Većina lekara ne preporučuje dodatke koji bi dodatno izmenili ukus.

Hlađenje rastvora će učiniti da se lakše popije. Pijenje ovog rastvora je često najneprijatniji deo pregleda. Ako osetite mučninu ili povraćate dok pijete rastvor pozovite lekara ili sestru i tražite savet.

Transport do kuće — Za vreme kolonoskopije ćete dobiti sedativ (lek koji će Vam pomoći da se opustite), tako da će nakon testa neko morati da Vas odvede kući. Iako ćete biti budni u vreme otpuštanja iz bolnice, sedativi dovode do promena refleksa i rasuđivanja koji mogu da ometaju proces donošenja odluka slično alkoholu.

ŠTA DA OČEKUJETE — Pre testa, sestra će Vam postaviti pitanja kako bi se uverila da razumete proceduru i uzrok njenog planiranja. Lekar će takođe pregledati test, uključujući i moguće komplikacije, i zamoliće Vas da date pismeni pristanak.

Sestra će postaviti IV liniju u Vašu ruku. Vitalni znaci (krvni pritisak, puls i nivo kiseonika u krvi) će biti praćeni pre, za vreme i nakon tretmana.

PROCEDURA KOLONOSKOPIJE — Kolonoskopija se izvodi dok ležite na levoj strani. Lekovi se primenjuju intravenski kako biste se opustili i kako ne biste osećali bol. Mnogi spavaju za vreme testa dok su drugi opušteni, udobno im je i obično nisu ni svesni samog testa.

Kolonoskop je fleksibilna cev debljine kažiprsta. Ima sočiva i izvor svetlosti koji lekaru omogućava pogled kroz sondu ili na ekran. Slika na TV monitoru je višestruko uvećana, tako da lekar može da vidi i male promene tkiva.

Za vreme procedure lekar može da izvrši biopsiju (uzimanje malog uzorka tkiva), ili ako je potrebno da ukloni polipe. Polipi su izrasline koje mogu da budu veličine od vrha olovke do nekoliko santimetara. Većina polipa je benigna (nije kancerogena). Međutim, neki polipi mogu da postanu kancerogeni ako se razvijaju duži vremenski period. Zbog toga se nakon uklanjanja šalju na ispitivanje. Njihovo uklanjanje ne boli jer unutrašnji deo kolona nema nervne završetke i osećaj bola nije moguć.

Lekar pomoću sonde uvodi i vazduh, koji otvara kolon i omogućava pomeranje sonde unapred. Moguće je da imate osećaj nadimanja ili nakupljanja gasova dok vazduh otvara kolon. Pokušajte da se ne stidite prolaza tog vazduha kroz rektum i recite lekaru ako Vam bude neprijatno.

OPORAVAK NAKON KOLONOSKOPIJE — Nakon kolonoskopije bićete zadržani na posmatranju sve dok sedativi ne prestanu da deluju. Najčešća neprijatnost nakon kolonoskopije je osećaj naduvenosti i grčeva usled gasova. Zbog sedativa možete da budete pospani. Ne treba da se vraćate na posao tog dana. Većina pacijenata može da jede nakon procedure. Raspitajte se kada je bezbedno da nastavite sa upotrebom aspirina ili lekova koji razređuju krv.

KOMPLIKACIJE KOLONOSKOPIJE — Kolonoskopija je bezbedna procedura i komplikacije su retke, ali može da dođe do:

 • Krvarenja usled biopsije ili uklanjanja polipa, ali ono je obično minimalno.
 • Kolonoskop može da dovede do povrede ili zaseka tkiva koje se pregleda, što je ozbiljan problem ali vrlo redak.
 • Moguće su nuspojave od sedativa.
 • Lekovi mogu da dovedu do iritacije vene na mestu ulaza infuzije. Stavite oblogu ako se jave crvenilo, oticanje ili ako koža na tom mestu postane topla. Obratite se lekaru ako neprijatnost ne nestane.

Ako primetite nešto od sledećeg odmah pozovite lekara:

 • Ozbiljan bol u stomaku (ne samo grčevi usled gasova)
 • Tvrd, naduven stomak
 • Povraćanje
 • Temperatura
 • Rektalno krvarenje (više od nekoliko supenih kašika).

NAKON KOLONOSKOPIJE — Iako se mnogi pacijenti brinu da će im za vreme kolonoskopije biti neprijatno, većina je dobro toleriše i kasnije se dobro oseća. Osećaj umora nakon izvršene procedure je normalan. Treba da se opustite i odmarate ostatak dana.

Lekar može da opiše nalaze kolonoskopije pre nego što odete kući. Ako su uzeti uzorci za biopsiju ili polipi, rezultate bi treba da dobijete za jednu do dve nedelje.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne