Kolor dopler krvnih sudova mozga

Dopler arterija glave je neinvazivna, bezbolna dijagnostička ultrazvučna metoda kojom se posebnom sondom transkranijalnim putem vrši pregled velikih krvnih sudova mozga.


Pregled se obavlja u ležećem položaju i traje oko 30 minuta. Ovim pregledom se analizira cirkulacija u vertebralnim i bazilarnim arterijama te ostalim krvnim sudovima mozga (brzina protoka krvi, količina krvi, ispadi u cirkulaciji i sl.) kao što su prednja, srednja i zadnja moždana arterija. Ovim pregledom nije moguće utvrditi anatomske karakteristike sudova (npr. aneurizme i sl.) već se za to namenu koristi kompjuterizovana tomografija ili magnetna rezonanca.

Pregled je indikovan kod osoba sa faktorima rizika nastanak ateroskleroze, odnosno kod pacijenata sa preležanim moždanim udarom ili tranzitornim ishemičnim napadom (TIA), vrtoglavicom, glavoboljom itd. Obično se radi kao dopuna kolor dopler pregledu krvnih sudova vrata.

Prednost ovog pregleda je u tome što nije štetan (nema zračenja) pa se može ponavljati i na taj način obezbeđivati dodatne informacije koje mogu biti od koristi ordinirajućem lekaru.

Kod pacijenata koji su imali moždani udar ovaj pregled treba raditi na 6 meseci, a kod pacijenata sa faktorima rizika (povišen pritisak, povišen holesterol, pušenje, dijabetes, porodično opterečenje) na 1 do 2 godine.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne