Kolposkopija

Redovno testiranje na cervikalni kancer (papa bris) je izuzetno značajan deo održavanja zdravlja. Iako su rezultati testa abnormalni, sprovodi se dodatno testiranje kako bi se rezultat potvrdio i kako bi se odredila ozbiljnost abnormalnosti. Kolposkopija je test koji se obično preporučuje u tom slučaju. Lekaru omogućava pregled grlića materica sa uvećanjem.


Tretman nije potreban svim ženama sa abnormalnim rezultatom pregleda grlića materice. Kolposkopija pomaže u određivanju da li i kada je tretman potreban.

ZAŠTO MI JE POTREBNA KOLPOSKOPIJA? — Kolposkopija je kontrolni test nakon abnormalnih testova na cervikalni kancer (npr, Papa bris, testiranje na humani papiloma virus (HPV)), ili ako se primete abnormalne promene na grliću materice, vagini ili vulvi. Papa test može da bude abnormalan ako imate cervikalni prekancer ili kancer, često uzrokovan HPV infekcijom cerviksa. O HPV-u više na drugom mestu.

Kolposkopija uveličava grlić materice. To lekaru omogućava da bolje vidi položaj abnormalnih ćelija i veličinu abnormalnih polja. Veličina i položaj abnormalnih ćelija pomažu u određivanju ozbiljnosti abnormalnosti i određivanju koji je tretman potreban, i da li je potreban. Kada se prati i rano tretira, prekancerogeni delovi obično ne postaju cervikalni kancer.

PRIPREMA ZA KOLPOSKOPIJU — Ne treba da koristite kreme i imate seksualne odnose tri dana pre kolposkopije.

Kolposkopija može da se uradi bilo kada tokom menstrualnog ciklusa, ali ukoliko imate menstrualno krvarenje na dan pregleda pozovite lekara i pitajte da li je potrebno da odložite pregled.

Obavestite lekara pre pregleda ako uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (aspirin, varfarin, heparin, klopidogrel). Ti lekovi mogu da povećaju krvarenje ako se za vreme kolposkopije radi i biopsija.

Obavestite lekara ako znate ili sumnjate da ste u drugom stanju. Kolposkopija je bezbedna tokom trudnoće, iako lekar možda neće želeti da uradi i biopsiju.

PROCEDURA KOLPOSKOPIJE — Kolposkopiju može da izvede lekar (većina ginekologa) ili stažista za vreme specijalizacije. Kolposkopija obično traje 5 do 10 minuta, moež da se sprovede tokom redovnog pregleda i gotovo da ne uzrokuje nelagodnost.

Kolposkopija je slična pregledu karlice, a izvodi se dok ležite na stolu za pregled. Lekar koristi instrument koji se zove spekulum da otvori vaginu i dođe do cerviksa. Lekar će obično ponoviti Papa bris, a zatim pomoću kolposkopa pogledati grlić materice. Kolposkop je poput mikroskopa na dršci i ne dodiruje Vas.

Lekar će na grlić materice naneti rastvor koji se zove acetatna kiselina (sirće). Taj rastvor pomaže označavanje abnormalnih površina, pa se one lakše vide na kolposkopu. Kada se koristi taj rastvor možete da osetite hladnoću ili peckanje, ali nije bolan.

Za vreme kolposkopije Vaš lekar može da ukloni mali deo abnormalnog tkiva sa grlića materice ili vagine (biopsija). Biopsija ne znači da imate prekancerogene ćelije. Anestezije (lek koji otupljuje usećaj) obično nije potrebna prilikom biopsije jer ona uzrokuje tek minimalnu nelagodnost. Uzorak tkiva se šalje u laboratoriju i pregleda se pod mikroskopom.

Kod nekih žena za vreme kolposkopije je potrebno da se uradi i biopsija unutrašnjeg dela cerviksa; to se zove endocervikalna kiretaža (ECK). Trudnicama ne sme da se radi ECK jer može da predstavlja problem za trudnoću. ECK može da uzrokuje bol nalik grčevima, iako se on kod većine žena odmah povlači.

Ako je rađena biopsija, lekar može da nanese žućkasto braon rastvor na grlić materice. On deluje kao tečni zavoj.

NAKON KOLPOSKOPIJE — Ako je rađena biopsija grlića materice, nakon kolposkopije je moguća pojava krvarenja. Ako je lekar koristio rastvor tečnog zavoja, može da se javi braon ili crni vaginalni iscedak koji liči na zrnca kafe. To bi trebalo da nestane tokom nekoliko dana.

Većina žena može da se vrati na posao ili u školu odmah nakon kolposkopije. Većina žena ne oseća bol ili grčeve.

Nekoliko dana nakon biopsije nemojte ništa stavljati u vaginu (kreme, tečnosti, tampone) i nemojte imati seksualne odnose.

Pitajte lekara kada će biti gotovi rezultati ako je rađena biopsija (obično nakon sedam do 14 dana). Dalje testiranje i tretman će u većini slučajeva zavisiti od rezultata biopsije.

Nemojte predpostavljati da su rezultati biopsije dobri ako Vas lekar ne zove — nazovite ga i raspitajte se o rezultatima. Za većinu žena je potreban kontrolni test (ponovljeno testiranje na cervikalni kancer (Papa bris i/ili kolposkopija)) nakon 6 meseci.

Kada da tražite pomoć nakon kolposkopije — Zovite lekara ako nakon kolposkopije primetite nešto od sledećeg:

  • Teško vaginalno krvarenje (natapanje uloška za sat vremena, dva sata za redom)
  • Vaginalno krvarenje koje traje više od 7 dana
  • Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa; zapamtite da je braon/crn iscedak nalik na zrnca kafe tokom nekoliko dana nakon kolposkopije normalan
  • Bol u karlici ili grčevi koji ne prolaze nakon upotrebe ibuprofena (Advil®, Motrin®)
  • Temperatura viša od 38ºC

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne