Kora limuna: 10 razloga da se nađe u vašoj ishrani i na koji način

Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Sa druge strane, polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom lečenja bolesti poput kancera ili pak regulisanja telesne dužine. A pored svih benefita ova voćka nam je svima dostupna po ekonomičnim cenama.


Dakle, sledeći put kada budete cedili limun, setite se svih benefita koje plod ovog citrusa nudi. Mi smo pripremili kratak članak koji vam daje kratak pregeld svega što je potrebno da znate o konzumaciji njegove kore:

1. Kora limuna je bogatija nutrijentima od limunovog soka

Naizgled neverovatno, ali kora limuna je bogatija nutrijentima nego sama unutrašnjost ploda ili njegov sok. Primera radi, 100 grama kore u odnosu na 100 grama ceđenog soka sadrži:

  • 22 puta više kalcijuma
  • 1.5 puta više kalijuma
  • 3 puta više vitamina C
  • 35 puta više vlakana
  • 8 puta više vitamina A

2. Održava kosti i zube jakima

Obilje kalcijuma i vitamina C pomaže održavanju zuba i kostiju. Samo 100 g kore limuna obezbeđuje 13.4 % dnevnih potreba odraslog čoveka za kalcijumom, dok je ovaj procenat za vitamin C čak 143 %! Vitamin C ima ulogu u sintezi proteina kolagena koji je esencijalan za zdravlje ligamenata, tetiva, kože i hrskavice. Sam kalcijum je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih sudova, mišića i lučenja hormona.

3. Protiv ćelija raka

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog creva. Takođe, flavonoidi u kori limuna pospešuju apsorpciju vitamina C koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala. Konkretno, naringenin štiti molekul DNK od oštećenja, sprečavajući na taj način formiranje ćelija raka.

4. Snižava krvni pritisak, štiti od srčanih oboljenja

Visok sadržaj kalijuma, zajedno sa kalcijumom i magnezijum obezbeđuje relaksiranost krvnih sudova što se manifestuje snižavanjem krvnog pritiska. Svakako, regulisan krvni pritisak vodi i ka zdravijem srčanom radu. Takođe, vlakna, flavonoid hesperidin i pigment carotenoid snižavaju nivo holesterola što doprinosi zdravlju srca.

5. Reguliše neredovnu stolicu

S obzirom na visok sadržaj vlakana, kora limuna se preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira, i refluksa (vraćanja) želudačne kiseline. Vlakna takođe imaju značajnu ulogu u regulaciji telesne težine, ali i umanjenju rizika od dijabetesa.

6. Održavanje zdravog vida

Unutar ljudskog tela, karotenoid se prevodi u vitamin A, koji je kao što znamo, važan za zdrav vid i smanjuje rizik od očnih infekcija. Kora limuna je bogata karotenoidom. Pored ovoga, vitamin C učestvuje u prevenciji makularne degeneracije (bolest oka usled starenja).

7. Tretiranje infekcija i zarastanje rana

Pokazalo se da ekstrakt limunove kore ima antibakterijsko dejstvo, te da se potencijalno može naći kao savremeni antibiotik u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija. Istraživanja na životinjama su takođe pokazala da kora limuna nosi potencijal u tretmanima za brže zarastanje rana. Sa druge strane, istraživanje sprovedeno na dijabetičarima koji su oralno konzumirali mešani ekstrakt kora citrusa (uključujući i limunov) je pokazalo brže zarastanje rana kod ovih ispitanika.

8. Pomaže u borbi protiv akni

Pored antimikrobnog dejstva, kora limuna poseduje jedinjenja koja dovode do sužavanja pora što je čini pogodnom za tretiranje akni. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u ključalu vodu. Esencijalna ulja limunove kore će uticati na čišćenje, dok menta ima ulogu tonera kože lica.

9. Prirodni dezodorans

Antibakterijsko dejstvo limuna, u kombinaciji sa prijatnom citrusnom aromom čini ekstrakt njegove kore prirodnim dezodoransom. Sve što je potrebno da napravite čaj od kore limuna koji ste prethodno ohladili, a potom ga komadom čistog pamuka naneti umesto komercijalnog dezodoransa. Ostatak tinkture možete odložiti u frižideru i koristiti po potrebi.

10. Uništava koleru

Limunov sok je poznati biocid koji uništava bakteriju Vibrio cholerae. Studija je pokazala da dodavanje određenih količina limuna u obroke i pića smanjuje rizik od infekcije ovim mikroorganizmom. Ista studija je takođe pokazala da dodavanje ekstrakta sveže ili sušene kore limuna delimično sprečava rast i razvoj mikroba kolere.

Primena u svakodnevnoj ishrani?

Umesto konzumacije velikih količina soka limuna koji je snažno kiseo i vodi ka promenama na zubima i želudačnim nepogodnostima, jednostavnije je konzumirati svakodnevno manje količine limunove kore. Stoga izdvajamo sledeće savete:

  • Dodajte narendanu koru limuna svežim voćnim sokovima
  • Umesto soli, možete koristiti limunovu koru u vašim obrocima
  • Prilikom pripremanja čaja, limunov sok zamenite prstohvatom njegove kore
  • Rendanu koru možete osušiti, te je po potrebi pridodati vašim kolačima ili marinadama
  • U vodu za kuvanje pirinča ili kinoe možete spustiti limunovu koru
Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne