LEK ZA KRVNI PRITISAK MOŽE PROMENITI DIJABETES TIP 1

Za farmaceutske kompanije je razvijanje novog leka veoma skupo. Zbog toga, otkriće da jedan od postojećih lekova može da se koristiti za druge zdravstvene probleme  veoma je bitno. Istraživači sa Univerziteta u Alabami, utvrdili su da je kod miševa  Verapamil pozitivno delovao na dijabetes tipa 1, pa očekuju da se testiranje uskoro obavi i na ljudima.


Dijabetes tip 1 se uglavnom pojavljuje kod dece i mladih. Organi pacijenata nisu u stanju da proizvode insulin, a ćelije ne mogu dobiti energiju.

Verapamil se obično koristi za lečenje krvnog pritiska i nepravilne otkucaje srca, ali takođe je utvrđeno da smanje nivo TKSNIP u beta ćelijama. Pri tome, proizvodnja insulina može ponovo da počne, što poništava dijabetes.

Nakon miševa, istraživači traže da počne testiranje i na ljudima. Za to vreme, 52 učesnika uzrasta od 19 do 45 će proći tretman Verapamil ili placebo.

Dr. Fernando Ovalle, direktor Comprehensive Diabetes Clinic je saopštio "Ako Verapamil pokaže ovaj efekat i kod ljudi, to bi bila istinski revolucionarna stvar."

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne