NAJZDRAVIJA POZICIJA ZA SPAVANJE

Dobar odmor je od ključnog značaja za naše zdravlje, telo, um i raspoloženje, pogotovo što provodimo trećinu života spavajući. Iako se preporučuje da svaka odrasla osoba ima sedam do osam sati sna, za mnoge od nas ovo je lakše reći nego učiniti. Problemi sa spavanjem mogu biti uzrokovani nizom stvari, od jela ili pića pre spavanja do položaja u kom spavamo. Stručnjaci za san objašnjavaju koje su to dobre, a koje loše pozicije za spavanje


 

Najbolja pozicija: na leđima.

Spavanje na leđima opušta mišiće vrata i kičme i drži vrat u neutralnom položaju. Nema dodatnog pritiska na leđa.

Pozicija Morska zvezda

Ovaj položaj je, takođe, dobar za leđa, a sprečava i boranje lica.

Pozicija na boku

Spavanje na boku je korisno za pone koji imaju problem hrkanja, bol u vratu i leđima, ali i za trudnice. Međutim, mogu izazvati neželjeno starenje kože, jer jedna strana lica na jastuku može uzrokovati da se lice bora. Takođe, spavanje na desnom boku može pogoršati probleme sa želudačnom kiselinom. Međutim, spavanje na levoj strani može pritisnuti unutrašnje organe kao što su jetra i pluća. Trudnicama se savjetuje da spavaju na levoj strani za optimalan protok krvi.

Najgora pozicija: na stomaku

Spavanje na stomaku se nikada ne savetuje, jer ne podržava prirodnu kliniju kičme. Takođe stvara pritisak na zglobove i mišiće koji mogu dovesti do boli, ukočenost i bockanja.
Ovaj položaj može biti koristan za one koji imaju problema sa hrkanjem, jer pomaže da disajni putevi ostanu otvoreni. Međutim, to nije rešenje za duži vremenski period, jer može brzo dovesti do boli. Ovaj položaj takođe treba da izbegavaju oni koji pate od bolova u vratu i leđima.

Druga najgora pozicija: Fetus

Ako spavate na boku s kolenima sastavljenim na grudima, to može dovesti do bolova u leđima i bora. Spavanje u fetalnom položaju može uzrokovati pritisak na leđa i zglobove, pogotovo kada su brada i kolena skoro spojeni.

Pozicija spavanja i vrsta dušeka igraju veoma važnu ulogu u pružanju podrške konturama vašeg tela. Pritisak na bilo koji deo tela može poremetiti san. Dobar san zahteva dobro okruženje, pravu poziciju i dobar ležaj.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne