Ne zanemarujte ranicu na nozi

Večernje novosti 29.06.2013

DIJAGNOZA „dijabetesno stopalo“ odnosi se na patološke promene na delovima nogu, svrstava se u komplikacije šećerne bolesti i obuhvata širok spektar promena koje uključuju dijabetesnu neuropatiju, poremećenu cirkulaciju, promene na koštano-zglobnom sistemu, pojavu ulceracija sa ili bez infekcije.


Najteža forma je gangrena stopala, koja zahteva amputaciju - kaže prof. dr Zoran Anđelković, endokrinolog Poliklinike „Intertim“ u Beogradu.

Procenjuje se da približno 25 odsto obolelih od dijabetesa, posle 10 godina bolesti može da dobije ulceracije na stopalima. Ove promene mnogo češće pogađaju muškarace starije od 60 godina, a u oko 85 odsto slučajeva završavaju se amputacijom. One su 10-30 puta češće kod dijabetičara u poređenju sa opštom populacijom i obuhvataju 80 odsto svih netraumatskih amputacija.

Inicijalni poremećaj je dijabetesna neuropatija, koju ima više od polovine obolelih starijih od 60 godina, a zahvata senzitivne, motorne i vegetativne nerve. Počinje podmuklo, neprimetno, u početku bez ikakvih simptoma, zbog čega je važno rano prepoznavanje.

- Senzorna neuropatija podrazumeva smanjenu osetljivost stopala za dodir, pritisak, vibracije, osećaj toplog i hladnog. Stopalo postaje „gluvo i slepo“ na ponavljane spoljašnje mikrotraume što u krajnjem slučaju dovodi do ulceracija. U praksi ovo se dešava nakon nošenja neudobnih cipela i čarapa, pokušaja da se stopala zagreju toplom vodom, trauma nastalih nepažnjom kod zasecanja nokata ili zanoktica - kaže naš sagovornik. - Ponekad se ispoljava u vidu simetričnog bola u formi žarenja ili je on oštar i jak, naročito tokom noći.

Prema doktorovim rečima, motorna neuropatija dovodi do atrofije mišića, nestabilnosti ligamenata, menja se arhitektura sitnih zglobova stopala koja dovodi do nejednakog i povećanog pritiska na pojedine delove stopala i otežanog kretanja što stvara uslove za pojavu rana. Iz istog razloga nastaju i mikrofrakture sa mogućnošću infekcije kostiju sa neizvesnim terapijskim ishodom. Zbog autonomne neuropatije izostaje znojenje, na nepovoljan način se redistribuira protok krvi, koža postaje suva podložna mikrotraumama i infekcijama.

Pored dijabetologa neophodan je i pregled neurologa, kardiologa, oftalmologa, vaskularnog hirurga, ortopeda.

- Na terapijskom planu neophodno je promeniti loše navike u ishrani, medikamntnom terapijom postići optimalnu regulaciju nivoa šećera u krvi, korigovati hipertenziju i nivo masnoća u krvi. Pušenje se apsolutno zabranjuje. Korišćenjem ortopedskih pomagala stopalo treba da se rastereti neujednačenog pritiska - savetuje dr Zoran Anđelković.

Primena preparata alfa-liponske kiseline ima povoljan efekat na neuropatske poremećaje, dok antiagregacijski lekovi poboljšavaju cirkulaciju.

- Težište brige o ovim bolesnicima je na prevenciji, ranom prepoznavanju i lečenju osnovne i pridruženih bolesti - predočava naš sagovornik.

PREVENTIVA I SAVETI

Da bi se bolest sprečila, neophodna je primena odgovarajuće medikamentne terapije, i to u saradnji sa dijabetologom, a tu je i neophodno usklađivanje ishrane i režima fizičke aktivnosti - navodi dr Anđelković i savetuje:

  • ne izbegavajte lečenje insulinom ako je preporučen; obučite se za samokontrolu vrednosti glikemije
  • svakodnevno pregledajte stopala; suvu kožu mažite hidratantnim kremama; pojava naprslina kože, gljivičnih infekcija noktiju zahtevaju neodložno lečenje; i najmanja rane na stopalu vrlo brzo može da se inficira i dovede do gangrene i zato se odmah javite lekaru
  • svakodnevno perite noge mlakom vodom i sapunom, pažljivo ih brišite; nokte secite poprečno vodeći računa da ne zasečete kožu ili da ne ostane oštra ivica
  • imajte na umu da bolesnici sa neuropatijom nemaju odgovarajući osećaj bola, pritiska, toplote i zbog toga ne hodajte bosonogi
  • kada se odmarate, ne držite stopala jedno preko drugog
  • cipele treba da su udobne, mekane, široke u prednjem delu, da ne stežu; dugotrajna vožnja automobila u neudobnim cipelama može da stvori potencijalno opasan uboj na peti
  • za zagrevanje nogu ne koristite električno ćebe ili druga grejna tela, a temperaturu termofora ili tople vode najpre proverite rukom
  • ne koristite neproverene meleme, jer mogu da unesu infekciju
Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne