Nefrološka služba

Nefrološku službu u Poliklinici Intertim vodi Prof. dr Rajko Hrvačević. Pored Prof. dr Hrvačevića u ovoj službi rade Prim. dr sc. med. Josip Butorajac, dugogodišnji nefrolog Vojnomedicinske akademije u Beogradu i dr Tamara Jemcov iz Klinike za nefrologiju KC Srbije. Ova služba se bavi prevencijom i lečenjem svih bubrežnih oboljenja sarađujući pri tome sa urološkom službom koju vodi Prof. dr Dejan Elaković. Među oboljenja koja se dijagnostikuju i leče u ovoj službi spadaju: upalni procesi na bubrezima i mokraćnom traktu (glomerulonefritisi, pijelonefritisi, cistitisi), nefrolitijaza (kamenci u bubrezima i mokraćnim kanalima) uključujući i neophodno metaboličko-endokrinološko ispitivanje, tumori bubrega i mokraćnog trakta, oboljenja bubrega u sklopu metaboličkih (dijabetes), sistemskih (lupus, vaskulitis, Sjogrenov sindrom) i hematoloških oboljenja (multipli mijelom), cistične bolesti bubrega (policistična bolest, juvenilna nefronoftiza, pojedinačne ciste bubrega), arterijska hipertenzija bubrežnog porekla i hronična insuficijencija bubrega.


Ova služba takođe ima veliko iskustvo u pripremi bolesnika za lečenje dijalizom i transplantaciju bubrega kao i u njihovom kasnijem praćenju. Zahvaljujući iskustvu lekarskog tima, pored standardnih dijagnostičkih procedura u oblasti nefrologije, u Poliklinici Intertim rade se i visoko specijalizovani pregledi kao što su:

  • kolor dopler angiografija bubrežnih arterija,
  • kolor dopler ultrasonografija transplantiranog bubrega i
  • kolor dopler angiografija krvnih sudova ruku u sklopu pripreme za formiranje AV fistule za dijalizu
  • kolor dopler angiografija vaskularnih pristupa (AV fistula i graft) u cilju procene njihove funkcionalnosti I dijagnostikovanja različitih poremećaja (Dr Tamara Jemcov).
  • ultrasonografija paratireoidnih žlezda kod bolesnika sa programa dijalize.

Pregledi se rade na ultrazvučnom aparatu marke „Toshiba” novije generacije.

Prim. dr Josip Butorajac ima veliko iskustvo u dijagnostici nastanka i lečenju bubrežnih kamenaca, dr Tamara Jemcov u dijagnostici vaskularnih pristupa za dijalizu primenom kolor doplera, a Prof. Hrvačević u lečenju i praćanju bolesnika na program dijalize i bolesnika sa transplantiranim bubregom.

Dodatne informacije:

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne