Redovan doručak doprinosi gubitku kilograma

Stručnjaci kažu da je obilat doručak odličan put do manje telesne težine… samo ako ne preterujete za ručak i večeru!


Ovakav je zaključak studije koja je za cilj imala da utrvrdi uticaj obima i učestalosti obroka na promene u indeksu telesne mase (BMI). Studija je pratila preko 50 000 ispitanika starijih od 30 godina, tokom 7 godina.

Ciljevi studije i rezultati

Naučnici su prikupljali podatke o denvnom broju obroka, da li ispitanici preskaču doručak, ali i u koje vreme su obedovali najobilniji obrok u toku dana.

Nakon grupisanja ispitanika po demografskim karakteristikama i životnim navikama, dobijena je srednja BMI vrednost.

Analiza podataka imala je za cilj da uspostavi vezu između promena u obedovnim navikama i promena indeksa telesne mase pri čemu je okosna tačka razmatranja istakla uticaj doručka na pomenute promene.

Autori studije došli su do zaključka: "Pokazano je da ljudi koji obično preskoče doručak imaju povećan rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti usled gojaznosti. Naša studija nudi dokaze ."

Takođe, najveći gubitak kilograma u dužem vremenskom periodu zabeležen je kod ispitanika koji su preferirali doručak kao najobilniji obrok u toku dana, dok je svaki sledeći obrok imao manju energetsku vrednost.

Međutim, stručnjaci su skrenuli pažnju da ispitanici ove studije pripadaju već zdravoj populaciji stanovništva SAD-a. Primera radi, treba imati naumu da dijeta za pacijente kojij pate od dijabetesa ili viška holesterola zahteva strog režim koji se značajno razlikuje od navika u ishrani zdravog čoveka. Takođe, tek mali procenat ispitanika je konzumirao alkohol, dok je procenat nikotinskih zavisnika bio još manji. Svakako da se ovakva statistika razlikuje od prosečne u svetskoj populaciji, zbog čega neki uzimaju rezultate ove studije sa rezervom.

Celu studiju možete pogledati ovde.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne