SEDAM NAMIRNICA KOJE POMAŽU RADU JETRE

Zdrava jetra je sve što vam treba da se oslobodite toksina iz organizma. Njen posao je da odstrani sve otrove iz krvi i pretvori ih u bezopasna jedinjenja. Ako unostite u organizam puno alkohola, rafinisanih šećera i prerađevina, znatno joj otežavate posao.

Ovih 7 namirnica je ono što pomaže jetri da radi u svom punom kapacitetu.


1. KURKUMA

Ovaj čuveni indijski začin iz porodice đumbira pun je sastojka kurkumina. Kada jetra dođe u kontakt sa opasnim toksinima, kao što je na primer alcohol, kurkumin značajno pomaže njenim ćelijama, tako što ih čini otpornijim.  

2. CVEKLA

Cvekla sadrži jedinjenja koja pomažu jetri da proizvodi veću količinu hemijskih elemenata za detoksikaciju, kao što je glutation. Takođe, cvekla je puna antioksidanata koji su važni u borbi protiv otrova u organizmu i malignih ćelija.

3. KUPUSNJAČE

U kupusnjače ubrajamo kupus, karfiol, brokoli, prokelj. Iako je svo povrće dobro za jetru, kupusnjače se posebno ističu jer njihovo tamno zeleno lišće sprečava slobodne radikale koji nastaju prilikom detoksikacije da naude jetri. One takođe izazovaju lučenje enzima za detoksikaciju i to čak nedeljama nakon što smo ih pojeli.

4. AVOKADO

Avokado sadrži glutation koji je jedan od najvažnijih antioksidanata i jetra pomožu njega neutralizuje opasne toksine pre nego što naude ostatku organizma. Takođe, avocado sadrži i dosta vitamin E i vitamin C, kao i vitamin K koji sprečava zapaljenje jetre.

5. ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je pun jedinjenja polifenola koja sprečavaju slobodne radikale da naude jetri, dok povećava proizvodnju enzima za detoksikaciju za čak 80%.

6. BELI LUK

Beli luk je zdrav za sve, pa i za jetru. On sadži arginine, selen i vitamin B6 koji značajno pomažu procesu detoksikacije.

7. JABUKA

Osim povrća, i voće može da pomaže jetri. Pre svih jabuka, koja sadrži puno pektina, koji olakšava telu da odvoji toksine iz krvi i prosledi ih jetri na čišćenje.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne