SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA MANJAK MAGNEZIJUMA I KAKO DA IH REŠITE

Kako izgleda kada vašem telu nedostaje četvrti najzastupljeniji mineral u njemu? Evo šta se dešava kada imate nizak nivo magnezijuma:


Grčevi u mišićima

Magnezijum je veoma važan za opuštanje mišića. Kada vašem telu nedostaje magnezijum, ono reaguje bolnim grčevima.

Preterana želja za čokoladom

Da li često osećajte da istog momenta morate da pojedete određenu vrstu hrane? Kada žudite za hranom, vaše telo pokušava da vam kaže da su vam potrebne određene hranljive materije iz nje. Morate da slušate svoje telo i tumačite šta tačno želi. Kada vam se javi preterana žudnja za čokoladom, vama ustvari treba magnezijum. Tamna čokolada sadrži oko 24% dnevnih potreba za njim.

Anksioznost

Svakodnevno osećate uznemirenost? Nedostatak magnezijuma može biti razlog za nedostatak blagostanja.

Nesanica

Čak i minimalni nedostatak magnezijuma može da utiče na mozak tako da imate problema sa nesanicom.

Zatvor

Efekat magnezijuma opuštajuće deluje i na vaš digestivni trakt. Kada vašem telu fali magnezijum,  dolazi do  problema sa zatvorom.

Visok krvni pritisak

Magnezijum pomaže da se opuste krvni sudovi. Ako imate visok krvni pritisak, jedan od razloga može biti upravo nedostatak ovog minerala.

Glavobolje i migrene

Kada imate glavobolju ili migrenu, pojedite malo tamne čokolade, umesto da pipijete lek. Umirujući efekat magnezijuma dovodi do smanjenja glavobolje i napetosti mišića u gornjem delu vrata, koja obično je uzrok migrene

Nepravilan rad srca

Magnezijum je mineral koji opušta telo, ali i srčani mišić. Kada vaše telo nema magnezijuma, srce kuca nepravilno, a to je stanje koje stručnjaci zovu aritmija.

Česta gorušica

Neprestano patite od gorušice? Umesto lekova, pokušajte da konzumirate dole navedenu hranu bogatu magnezijumom

Hrana bogata magnezijumom:

Brazilski orah

Odličan je izvor mononezasićenih masnih kiselina, vitamina E i B i magnezijuma. Ukoliko jedete šaku brazilskih oraha tri puta nedeljno, možete znatno da popravite vaše zdravlje.

Iverak (pasara, ploča) riba

Iverak je bogat izvor visoko kvalitetnih proteina i odličan izvor magnezijuma. Konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik i od nekih vrsta moždanog udara.

Kakao

Kakao je pun antioksidanata koji mogu sprečiti mnoge bolesti. Kakao je bogat i mineralima, uključujući kalcijum, magnezijum, bakar, fosfor, kalijum i cink.

Pirinčane mekinje

Neslane i odličan izvor biljnih vlakana, pirinčane mekinje obiluju magnezijumom. Magnezijum u ovoj namirnici je važnan za funkciju bubrega, zdravlje srca i pravilno funkcionisanje mozga i nervnih funkcija.

Indijski orah

Ova namirnica je prepuna antioksidanasa. Ima visok sadržaj magnezijuma, a takođe je dobar izvor bakra, što je ključni mineral u izradi melanina.

Kinoa

Ova superhrana je vredan izvor proteina, ali i izvor svih esencijalnih aminokiselina. Sadrži magnezijum, koji pospešuje proizvodnju serotonina, kritičnog neurotransmitera koji čini da seosećamo zadovoljno.

Seme bundeve

Osim što je bogato cinkom, seme bundeve je bogato magnezijumom.

Bademi

Bademi su bogati dobrim mastima, tj, mononezasićenim mastima. Konzumiranje badema smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava nivo holesterola. Visok nivo magnezijuma i drugih minerala koji poseduje, omogućava da bademi budu od suštinskog značaja za održavanje normalnog krvnog pritiska.

Spanać

Spanać je bogat magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i cinkom. Takođe je prepun vitamina K, A, C i još mnogo toga kvalitetnog. Sve ove hranljive materije dovode do zdravlja srca i dugovečnosti.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne