Skupljanje urina za određivanje ortostatske proteinurije

Zaseban test urina je metod kojim se utvrđuje da li su proteini pronađeni u urinu posledica ortostatičke proteinurije. Iz razloga koji nisu potpuno razjašnjeni, usled tog stanja pacijent ima proteine u urinu dok stoji ili sedi, ali ne i dok leži. Zaseban test urina je jedan od načina da se to odredi.


Ortostatička proteinurija je bezopasno stanje koje se često nalazi kod mladih osoba. Nakon dijagnoze obično nisu potrebni dodatni testovi niti terapija.

OPREMA

Kako bi se test uradio potrebno je sakupljati urin tokom 24 sata. Odaberite dan kada to neće biti problem. Muškarci će često kupuju jeftin sud za mokrenje radi lakog prikupljanja; žene mogu da kupe jeftin nokšir.

Takođe, potrebne su dve boce i levak. Mogu da posluže i dve plastične posude od oko 2 litre (npr. za mleko), temeljno oprane. Označite boce: (1) Urin tokom dana i (2) Urin tokom noći.

PROCEDURA

Na dan kada sakupljate urin uradite sledeće.

  • Kada ustanete, odbacite prvi jutarnji urin.
  • Tokom ostatka dana sakupljajte urin svaki put kada mokrite. Taj urin stavljajte u posudu ‘Urin tokom dana’. Normalno radite sve što inače radite.
  • Uveče lezite dva sata pre nego što odete na spavanje. Pre nego što odete na san mokrite poslednji put i taj urin stavite u posudu ‘Urin tokom dana’. Ležanjem tokom dva sata izbegava se kontaminacija urina produkovanog tokom noći urinom dobijenim preko dana.
  • Sledećeg jutra (odprilike osam sati nakon što ste otišli na spavanje) sakupite prvi jutarnji urin i ubacite ga u bocu označenu ‘Urin tokom noći’.
  • Obe boce odnesite u laboratoriju.

Lekar će Vas obavestiti kada rezultati budu gotovi.

 

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne