Stres

Svaki čovek doživljava stres u svakodnevnom životu. "Mali stres" je dobar i zdrav za organizam jer ga održava u stanju budnosti koja je neophodna za zdravo funkcionisanje. U stvari, stres pomaže ljudima i priprema ih za životne izazove na koje nailazimo u svakodnevnom životu i koje je teško izbeći. Međutim, problem nastaje kada je individua izložena mnogim stresnim situacijama i kada one dugo traju. Stres tada utiče na čovekovu sposobnost da se izbori sa životnim teškoćama, da im se odupre i sve ovo onda može dovesti do mentalnih i fičikih problema kao i do slabljenja imunološkog sistema organizma.


Simptomi i znaci

Najčečći simptomi su: stalni osečaj zabrinutosti, razdražljivosti, nesposobnost da se opuste, osečaj usamljenosti, izolovanosti i depresivnosti; teškoće sa koncentracijom, u donošenju odluka i ispunjavanju rokova, nezainteresovanost, nedostatak libida, impotencija/frigidnost. Ljudi se često okrenu pušenju, alkoholu ili lekovima za smirenje kao načinu da se izbore sa stresom. Ovo može kratkoročno pomoći ali dugoročno ne doprinosi lečenju stresa.

Takođe se mogu javiti i fizički simptomi: bolovi, proliv ili zatvor, mučnina, znojenje, osečaj nedostatka vazduha, glavobolja, bol u grudima, lupanje srca, grčevi u mišićima.

Stres moze takođe prouzrokovati izvesna oboljenja kao sto su: čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu, moždani udar, srčana oboljenja, povišen krvni pritisak, psoriazu, astmu, "nervozna creva", depresiju.

Lečenje

Moguće je prepoznati stresno reagovanje i bez posete specijalisti ali je neophodno potražiti profesionalnu pomoć jer se jedino u razgovoru sa specijalistom mogu sagledati uzroci stresa i naučiti strategija kako stres kontrolisati i kako se sa njim boriti.

Neophodno je identifikovati uzroke stresa i napraviti određene promene u životu.

Postoje mnoge varijantne individualne i grupne terapije.    

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne