SVE OPASNOSTI OD „SLOMLJENOG SRCA“

Slomljeno srce preti svakome ko je dovoljno hrabar da stavi svoju ljubav i poverenje u nečije ruke


To je ta emotivna pojava na koju te je majka upozorila tokom zloglasnih tinejdžerskih godina. Ali šta se dešava kada je slomljeno srce više od poplave osećanja i zapravo ulazi u fizički bol, ponekad po život opasne stanje?

Upravo si raskinula , ili još gore, voljena osoba je umrla i osećate fizički bol unutar leve šupljine grudnog koša. Možda doživljavate obred prolaska kroz ljubav i gubitk u odraslom dobu, ili možete da doživljavate stanja opasna po život – sindrom slomljenog srca. Pumpanje krvi u i iz svog srca postaje privremeno prekinut velikim porastom hormona stresa, koji se luče kao odgovor na teške vesti, prema klinci Maio. Kontrakcija u vašem srcu može biti više od običnog treperenja i povišeno pulsiranje krvi kroz ventil u izvesnim situcijama može stvarno ubiti.

Godine 1991, japanski naučnici su prvi put prepoznali takotsubo kardiomiopatije, takođe poznat kao stres kardiomiopatija ili sindrom slomljenog srca. Stanje se odlikuje iznenadnim bolom u grudima i otežanim disanjem i često izazvana tragičnim dogadjajem, kao što je život koji je prošao kroz saobraćajnu nesreću ili primio emotivno teške vesti. Istraživači iz Mineapolis Hart Instituta istraživali su medicinsku istoriju 200 pacijenata takotsubo kardiomiopatije kako bi se utvrdili simptomi i bolje razumela unutrašnjost slomljenog srca.

"To nije benigni uslov kako smo prvobitno mislili", rekao je dr Skot Šarki, istraživački kardiolog u Mineapolis Heart Institute Foundation Iahoo Nevs. "Stopa smrtnosti istina je samo postaje manifestovana kako smo širili iskustvo sa ovim."

Studija, objavljena u Amerikan Journal of Medicine, otkriva da su samo 10 posto ispitanika bili muškarci, što pretežno govori da ovo stanje dominira kod žena. U početku, simptomi oponašaju blokirane arterije, tako da lekari šalju pacijente na angiogram na rengen krvnih sudova srca. Onda se izdvajaju leve komore srca sa srčanom MRI ili CT ispitivanja da vidi da li odgovara na razlike koje se nalaze u srcima takotsubo kardiomiopatije pacijenata.

Abnormalne kontrakcije slomljenog srca obično nestaju nakon jedne do četiri nedelje, ali ako bol potraje duže, pacijenti dobijaju agresivne tretmane, kao što su lekovi za krvni pritisak i mašina disanja. Od 45 lečenih pacijenata, devet je umrlo uprkos intervencijama kojima upravlja medicinske ekipe. Šarki je rekao rezultati ove studije su važni za isticanje zdravstvene opasnosti slomljenog srca, posebno za visoke grupe rizika kao što su one od raka, Alchajmerove bolesti, poodmaklom dobu, ili one sa krvarenjem na mozgu.

Što je više osoba krhka zdravljem, to je veća verovatnoća da njegovo slomljeno srce može da pogorša zdravstveno stanje. Zato budite nežni sa srcima ljudi, kao što bi želeli da budu nežni prema sebi.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne