Sve što treba da znate o stavljanju implanta u grudi posle 40-te

Sve je više žena koje se odlučuju za operaciju grudi nakon ulaska u petu deceniju života. Njih uglavnom brine promena izgleda grudi usled gubitka volumena i skupljanja grudnog tkiva, zbog čega se neke žene osećaju nezadovoljno. Takođe, žene u srednjim godinama su sigurnije šta žele od života,a i finansijski su obezbeđene za razliku od mlađih žena.


Implanti i dojenje

Kako danas mnoge žene kasnije zasnivaju porodicu i dobiju decu, ovo doprinosi trendu da sve starije žene dolaze na operaciju. Istina, silikoni se mogu staviti i pre porođaja i većina žena neće kasnije imati problema sa dojenjem, ali izvesna opasnost ipak postoji, pa zato žene uglavnom ne žele da rizikuju.

Brige oko mamograma

Mnoge žene posle 40-te brinu da li će ako ugrade implante moći da idu na mamogram. Po tom pitanju implanti su bezopasni jer se ugrađuju ispod mišića, što ih odvaja od grudnog dela.

Žene uvek pre mamografije treba da napomenu da imaju ugrađene implante. Tada će tehničar koristiti posebnu tehniku koja omogućuje da se ne mešaju implanti sa radiološkim aktivnostima koje detektuju probleme na grudima.

Ponekad žene brinu da će pritisak aparata za mamografiju izazvati pucanje implanta, ali za tu brigu nema razloga, pogotovo ako su implatni mlađi od 10-15 godina. Ipak, implanti imaju ograničen vek trajanja. Tokom prvih deset godina su dobri, ali nakon toga lekar mora da ih kontroliše češće i detaljnije. Kada implant stari, spoljna opna gubi snagu i može da procuri. Tada implanti brže pucaju. Na primer, ako je žena pre 25 godina ugradila implante a sada ide na mamogram, postoji šansa za pucanjem, ali je ona i dalje mala.

Starijim ženama je potrebnije podizanje grudi

Konačno, ženama starijim od 40 godina je često pre operacije ugradnje silikona potrebno i podizanje grudi kako višak kože nastao kao posledica porođaja ne bi uticao na estetiku implanta. Međutim, podizanje grudi ostavlja veće ožiljke nego ugradnja implanta i žene moraju toga da budu svesne pre nego što se odluče na proceduru.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne