Tri vitamina koji su najbolji za poboljšanje imuniteta

Stara izreka “jabuka dnevno i doktor ti ne treba” ipak može biti istinita. Jesti hranu koja je obogaćena određenim vitaminima veoma pomaže vašem imunom sistemu u borbi protiv bolesti. Ali koji su najvažnji?


VITAMIN C je najjveći buster imunog sistema. Ustvari, manjak vitamina C nas čini osetljivijim na bolesti. Hrana bogata vitaminom C uključuje paprike, pomorandže, grejfut, jagode, spanać, brokoli i karfiol. Dnevni unos vitamina C je od presudnog značaja za dobro zdravlje zato što ga telo ne proizvodi i ne skladišti. Dobra vest je da vitamin C postoji u velikom broju namirnica tako da većina ljudi ne mora da uzima suplemente vitamina C, osim ukoliko doktor to ne savetuje.

VITAMIN B6 je od vitalnog značaja za podršku biohemijskim reakcijama u imunom sistemu. Namirnice bogate vitaminom B6 su piletina i hladna riba kao što su losos i tunjevina. Vitamin B6 takođe, postoji u zelenom povrću.

VITAMIN E je snažan antioksidans koji pomaže telu da se bori protiv infekcija. Nalazi se u orasima, semenkama i spanaću.

SVEŽE POVRĆE

Nutricionisti sugerišu jednostavno pravilo pri izboru voća i povrća:

Što je šarenije voće i povrće to je bolje. Pokušajte da jedete što raznovrsniju hranu tako da birate voće i povrće u svim bojama. Vaš tanjir će biti mnogo lepši na pogled i bićete sigurni da unosite što više zdravih vitamina. Takođe je važno da izgradite jak imuni sistem održavajući zdrave navike prilikom ishrane. Možete pojesti 4 pomorandže za doručak i bićete zaštićeni tog dana od prehlade.

ULOGA SUPLEMENATA

Dok vitamin i suplementi mogu pomoći da se popune praznine u načinu ishrane, najbolji način da dobijete glavne nutritiente je iz hrane. Vaše telo apsorbuje i koristi vitamin i nutritiente mnogo bolje kada dolaze putem ishrane. Kada se radi o vitaminima ili suplementima uvek je diskutabilno koliko zaista uzimate. Neki suplementi mogu imati propratne efekte, posebno ako se uzimaju pre operacije ili uz druge lekove. Takođe, mogu izazvati određene probleme sa zravljem. Efekti mnogih suplemenata nisu bili testirani na deci, trudnicama i drugim grupama.

Jako je bitno izbegavati suplemente za VITAMIN E. Mnoga klinička ispitivanja pokazuju da on može biti štetan u mnogim situacijama. Iz tih razloga, eksperti se zalažu da se vitamiin uzimaju kroz hranu a ne suplemente. Razgovarajte sa vašim doktorom ako razmišljate o uzimanju suplemenata.

Unos vode pomaže poboljšanju imunog sistema. Voda pomaže telu da proizvodi limfu koja nosi bela krvna zrnca i ostale ćelije imunog sistema. Pokušajte da izbegnete pića od kojih možete da dehidrirate kao što je kafa. Takođe, pokušajte da jedete hidratantniju hranu kao što je krastavac, celer ili lubenica.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne