Ultrazvučni pregled stomaka

Ultrazvučni pregled stomaka (ultrasonografija abdomena) se koristi za dijagnostiku oboljenja solidnih organa u stomaku kao što su jetra, žučna kesa, gušteraća, stomačna aorta, nadbubrežne žlezde, bubrezi, mokraćna bešika i prostate. Ovim pregledom se može utvrditi veličina i struktura organa, postojanje cističnih i tumorskih formacija, postojanje kamenaca itd.


Pregled je neinvazivan, bezbolan i relativno jeftin pa se, bez ikakve štete po bolesnika, može ponavljati više puta, za razliku od pregleda kompjuterizovanom tomografijom (CT) čija je primena vezana za zračenje bolesnika (posebno kada je u pitanju multislajsni CT) a pregled je značajno skuplji.

 

Za izvođenje ovog pregleda potrebno je da bolesnik preskoči prethodni obrok, a kod gojaznih pacijenata ponekad je potrebna i primena laksativa (sredstava za čišćenje creva). Na pregled treba doći sa punom mokraćnom bešikom.

Pregled traje 20 do 30 minuta.

Kod nekih pacijenata kod kojih za to postoji potreba ovim pregledom se može uraditi i kolor dopler sonografija odnosno merenje protoka krvi kroz krvne sudove bubrega, jetre, aorte itd.

Ovim pregledom nije moguće pregledati želudac i creva – za dijagnostiku oboljenja ovih organa koriste se endoskopski i radiografski pregledi.

Zbog svoje neinvazivnosti i pouzdanosti u dijagnostici velikog broja oboljenja, ultrasonografija abdomena danas se smatra i idealnom metodom za skrining preglede pacijenata pa ovaj pregled treba biti sastavni deo jednogodišnjih sistematskih pregleda.

Kontaktirajte nas direktno i zakažite pregled

Sva polja su obavezna!

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne