ZAŠTO JE MED NAJVEĆI NEPRIJATELJ BAKTERIJA?

Med je slatki sirup i zdrava alternativa za šećer. Sadrži brojne prednosti, a jedna od najmoćnijih je njegova sposobnost da se bori protiv bakterija.


Bogata zlatna tečnost može podstaći imunološki sistem, pomaže probavi, podstiče mršavljenje, pa čak i ublažava simptome prehlade.

Med sadrži oko 17 procenata vode, a ostatak se sastoji od dve vrste šećera, fruktoze i glukoze, od kojih oba privlače vodu. Kada bakterije ili gljivice uđu u telo, med ih može potpuno neutralisati. Med takođe ne sadrži dovoljno vode da bi bakterije zaživele, što je razlog zašto se ne kvari.

Ali, šećer nije jedini sastojak koji čini med antibakterijskim sredstvom. Pčele dodaju glukozu, što čini med vrlo kiselim što oneomogućuje rast bakterija. A kad se glukoza razgrađuje, pretvara se u vodonikov peroksid, koji uništava zidove ćelija bakterija.

Med takođe sadrži protein koji je sastavni deo imunološkog sistema pčele,koji ih štitili od bakterija, posebno onih koji uzrokuju bolesti.

Konačno, sastojci koji se nalaze u medu su noćna mora za bakterije, što je razlog zašto zdrave odrasle osobe mogu imati mnogo koristi od ovih svojstava uz dnevnu dozu ove slatke stvari. Međutim, roditelji se trebaju suzdržati od hranjenja medom dece mlađe od jedne godine.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne