Zbog čega spavanje na desnoj strani tela loše utiče na vaš san?

Neprimetne i sitne navike mogu imati veliki uticaj na ljudsko zdravlje. Neredak je slučaj da način na koji sedimo, hodamo, ili pak položaj u kojem smo zaspali nepovoljno utiče na nesmetano funkcionisanje našeg tela. S tim u vezi, neophodno je pomenuti razloge zbog kojih se savetuje spavanje na levoj umesto na desnoj strani tela, imajući u vidu da je kvalitet sna od izuzetne važnosti za opšte blagostanje čoveka:


1. Poboljšana limfna drenaža

Celokupni limfni sistem vrši transport štetnih materija duž leve strane ljudskog tela. Stoga je spavanje u položaju na levom boku daleko povoljnije za bržu drenažu.

2. Bolji rad srca

Spavanjem na levom boku se olakšava celokupni srčani rad, s obzirom  da se glavna arterija koja vrši transport krvi kroz organizam anatomski povija ulevo.

3. Olakšano varenje

Ukoliko spavate na levoj strani tela, sprečavate prelivanje želudačne kiseline u ezofagus čiji je izlaz pozicioniran na desnoj strani želuca. Na ovaj način sva kiselina se zadržava u želucu pa je i samo varenje olakšano.

4. Adekvatno funkcionisanje pankreasa

Anatomski, želudac se nalazi na levoj strani abdomena. Spavanjem na desnoj strani tela, želudac se postavlja u nepovoljan položaj u kom vrši pritisak na pankreas remeteći njegovo optimalno funkcionisanje. 

5. Brže uklanjanje toksina

Toksini ljudskog tela se obrađuju u slezini koja se takođe nalazi na levoj strani stomaka. Spavanjem na levom boku transport toksina je olakšan, njihovo uklanjanje u slezini ubrzano, a ovom organu obezbeđeno više vremena za oporavak.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne