6 SAVETA KAKO DA BOLJE SPAVATE

Više od trećine odraslih osoba ne spava dovoljno, što može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Ako vam nedostaje sna, postoje stvari koje možete da uradite da to promenite. 


Kada je reč o zdravim navikama koje treba usvojiti, kao što su redovno vežbanje, pravilna ishrana i dovoljno sna, spavanje deluje kao najlakša stavka. Međutim, mnogima to nije nimalo lako. Više od trećine odraslih ne spava dovoljno, a malo sna može da dovede do brojnih posledica po zdravlje.

Ove posledice uključuju premorenost i promene raspoloženja na kratkoročnom planu, ali i ozbiljnije probleme, kao što su gojaznost, dijabetes i visoki krvni pritisak, na dugoročnom planu.

Nedostatak sna utiče i na decu, i to ne samo na načine koji vam prvi padaju na pamet. Deca koja ne spavaju dovoljno se ne razvijaju kako bi trebalo – ovi problemi uključuju i zakasneli fizički i mentalni razvoj.

Bilo da ste mladi ili samo mladi u srcu, možete da izbegnete ove probleme tako što ćete spavati dovoljno. Što se dece tiče, to varira od uzrasta. Bebama je potrebno i do 17 sati sna dnevno, a tinejdžerima između 8 i 10. Deci između ovih uzrasta potrebno je od 9 do 14 sati sna. Odrasli bi trebalo da spavaju bar 7 sati dnevno.

Ako ne ispunjavate ovu kvotu, ovi saveti vam mogu pomoći:

1. Držite se rasporeda spavanja. Pokušajte da ležete i ustajete upribližno isto vreme svakog dana, uključujući i vikende.

2. Vodite računa o tome šta pijete i jedete. Izbegavajte obilne obroke, kofein, alkohol i nikotin pre spavanja.

3. Stvorite sebi umirujuće okruženje. Za spavanje su najbolje sobe koje su prohladne, zamračene i tihe. To znači – bez monitora i ekrana pred spavanje. Pokušajte da to bude bar 30 do 60 minuta pre spavanja. Ovo pravilo se odnosi i na decu.

4. Ograničite dremke. Duge dremke mogu da ometaju san.Ako ne možete da se iskontrolišete, dremnite kratko i ranije u toku dana.

5. Uključite fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu. Vežbajte, ali trudite se da izbegnete treniranje blizu spavanja.

6. Ne opterećujte se brigama. Ako vam je glava puna sutrašnjih obaveza i briga, odvojite par minuta da pred spavanje zapišete svoje misli. Onda ostavite tu listu sa strane i recite sebi da ćete se time baviti sutra. 

Ukoliko i pored pridržavanja ovih saveta imate problema sa spavanjem, potražite stručnu pomoć i zakažite pregled kod naših lekara.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne