7 SAVETA KAKO DA VAM BUBREZI OSTANU ZDRAVI

Najbolji plan: Sprečite učestala oboljenja koja ozleđuju bubrege

Osobe s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom ili istorijom otkazivanja bubrega u porodici imaju veći rizik za razvoj oboljenja bubrega. Ipak, čak i ako ne spadate ni u jednu od ovih rizičnih kategorija, važno je da vodite računa o ovim izuzetno važnim organima.


7 tajni za zdrave bubrege

Možete da uradite mnoge stvari koje će pomoći vašim bubrezima da rade kako treba i da ostanu što zdraviji u svakoj fazi života.

1. Unosite dovoljno vode, ali ne preterujte. „Nasuprot popularnom verovanju, nijedna studija nije dokazala da je preterani unos vode efikasan za poboljšanje rada bubrega“, kaže nefrolog Dr Džejms Sajmon. Dakle, iako je uvek dobro piti dovoljno vode, više od uobičajenih 4-6 čaša dnevno najverovatnije neće pomoći vašim bubrezima da bolje rade svoj posao.

2. Jedite zdravu hranu. Vaši bubrezi mogu da tolerišu širok spektar navika u ishrani, ali Dr Sajmon ističe da većina problema s bubrezima nastaje kao posledica drugih zdravstvenih problema, kao što su visoki krvni pritisak i dijabetes. Doktor zbog ovoga predlaže da steknete naviku da jedete zdravo i umereno kako biste svoju težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Sprečavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će vašim bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

3. Vežbajte redovno. Ako ste zdravi, vežbanje je dobra ideja zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može sprečiti gojenje i visoki krvni pritisak. Ipak, vodite računa o tome koliko vežbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. „Ako se preforsirate kada niste zdravi i u formi, to može da bude naporno za vaše bubrege“, kaže Dr Sajmon.

4. Budite oprezni sa suplementima i biljnim ekstraktima. Preterana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može da bude štetna po vaše bubrege. Razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kakvim vitaminima ili ekstraktima koje planirate da koristite.

5. Prestanite da pušite. Pušenje može da ošteti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu da funkcionišu na optimalnom nivou. Pušenje takođe povećava rizik od visokog krvnog pritiska, kao i rizik od raka bubrega.

6. Ne preterujte s lekovima koji se dobijaju bez recepta. „Uobičajene tablete koje se dobijaju bez recepta, kao što su ibuprofen i drugi mogu da izazovu oštećenje bubrega ako se redovno uzimaju tokom dužeg perioda“, kaže Dr Sajmon. Ako imate zdrave bubrege i koristite ove lekove povremeno protiv bolova, oni verovatno ne predstavljaju rizik. Međutim, ako ih pijete protiv hroničnog bola ili artritisa, Dr Sajmon kaže da bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom o tome da prati šta se dešava s vašim bubrezima.

7. Ako spadate u rizičnu grupu, idite na redovne preglede bubrega. „Ako imate dijabetes ili visoki krvni pritisak, vaš lekar bi trebalo da proverava da li vaši bubrezi normalno rade kao deo rutinske nege za ova oboljenja“, kaže Dr Sajmon.

Dakle, ukoliko spadate u rizičnu grupu, potražite stručnu pomoć i zakažite pregled u našoj nefrološkoj službi.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne