Žitarice punog zrna i redovno vežbanje smanjuju rizik od raka debelog creva

Najnovija studija Svetskog fonda za istraživanje raka pokazala je da svakodnevno konzumiranje žitarica punog zrna i fizička aktivnost redukuju rizik od raka debelog creva. S druge strane, crveno meso i mesne prerađevine povećavaju rizik, kao i konzumiranje više od dva alkoholna pića dnevno.


„Rak debelog creva je jedan od najčešćih kancera, ali ova studija dokazuje da postoji mnogo toga što ljudi mogu da urade da smanje rizik“, rekao je dr Edvard L. Đovanući, glavni autor studije i profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu. „Zaključci ove sveobuhvatne studije ubedljivi su i jasni: ishrana i životni stil igraju ključnu ulogu kada je reč o raku debelog creva.“

U ovoj studiji, istraživači su se fokusirali na to kako način ishrane, telesna težina i fizička aktivnost utiču na rizik od raka debelog creva. Analizirali su 99 istraživanja, u kojima je učestvovalo 29 miliona odraslih osoba i 247.000 obolelih od raka debelog creva.

Uz navedene faktore, studija navodi da hrana bogata vlaknima, vitaminima C i D, riba i mlečni proizvodi takođe smanjuju rizik od raka debelog creva. Nasuprot tome, bilo je jakih dokaza da crveno meso i mesne prerađevine povećavaju rizik, kao i preterano konzumiranje alkohola i gojaznost.

„Ako uključiti žitarice punog zrna i jedete hranu pretežno biljnog porekla, kao što je voće, povrće i zrnevlje, vaša ishrana će biti puna supstanci koje štite od raka i pomoći će vam da kontrolišete svoju kilažu, što je izuzetno važno sa smanjenje rizika“, rekla je Elis Bender, nutricionistički ekspert. „Kada je reč o raku, ne postoje garancije, ali sada je jasno da postoje izbori koje možete da napravite i koraci koje možete da preduzmete da smanjite rizik od raka debelog creva i drugih vrsta kancera.“

Ako spadate u rizičnu grupu ili duže vreme niste bili na pregledu, potražite stručnu pomoć i zakažite pregled kod naše specijalističke internističke službe.

Pomozite nam da postanemo još bolji!
Da li ste pronašli željenu informaciju na ovoj stranici? Da Ne
Da li je sadržaj na ovoj stranici lak za razumevanje? Da Ne
Da li je sadržaj kompletan i sa dovoljno detalja? Da Ne